-
19 maart 2020
‘Lage olieprijs houdt energietransitie niet tegen’
Rijden op elektriciteit wordt steeds goedkoper en investeren in windmolens en zonnepanelen rendabeler dan investeren in de productie van diesel en benzine. Ook bij de huidige lage olieprijs. Dat stelt Mark Lewis van BNP Paribas Asset Management. Vorig jaar deed hij een onderzoek waaruit bleek dat oliemaatschappijen veel omzet verliezen door de opkomst van elektrische auto’s.
De olieprijs moet fors naar beneden als oliebedrijven willen blijven concurreren met hernieuwbare energie als aandrijving voor auto’s. Dat was één van de conclusies uit het rapport ‘Wells, Wires and Wheels’, dat Mark Lewis, econoom bij BNP Paribas Asset Management, vorig jaar presenteerde.
Lage olieprijs
Op dit moment is de olieprijs laag. Zal dat de energietransitie dan vertragen? Waarschijnlijk niet. De markt voor hernieuwbare energie groeide de afgelopen jaren gestaag en de risico’s voor investeerders werden kleiner. De risico’s van investeren in olie groeiden juist, omdat het onduidelijk is of investeringen op de lange termijn nog wel terugverdiend worden. “Het is nu niet logisch meer om je investeringen in hernieuwbare energie te verminderen als de olieprijs crasht. Het is logischer om je investeringen in olie te verminderen", zei Lewis tegen Bloomberg.
Olie als brandstof voor auto’s is economisch gezien niet langer houdbaar, stelt Lewis. Hij komt tot die conclusie op basis van het onderzoek dat hij eerder uitvoerde en optekende in het rapport ‘Wells, Wires and Wheels’. Daaruit blijkt dat een investering in windmolens of zonnepanelen meer opbrengt dan dezelfde investering in diesel of benzine. De zogenoemde Energy Return on Capital Invested (EROCI). In het eerste deel van een vijfdelige podcastserie legt Lewis dit uitgebreider uit.
Uit de berekening blijkt dat een investering van $ 100 mrd in windmolens op zee 1.881 Terawattuur (TWh) stroom oplevert om elektrische auto's aan te drijven, terwijl hetzelfde bedrag slechts 270 TWh aan benzine oplevert bij een olieprijs van $ 60 per vat. Bij een lagere prijs wordt olie wel concurrerend. Zo levert olie met een prijs van $ 10 per vat 1.667 TWh op en bij $ 9 per vat 1.881 TWh. Echter zijn er slechts weinig olievelden die bij die prijs rendabel zijn. Nu ligt de olieprijs rond de $ 34, dat zorgt al voor problemen bij producenten van schalieolie.
De voordelen van elektrisch rijden
Het rapport ‘Wells, Wires and Wheels’ focust op de economische voordelen van elektrische auto’s versus fossiel aangedreven varianten. Maar er zijn meer voordelen, zegt Lewis in deel twee van de podcastserie. Zo levert de schonere lucht gezondheidswinst op. En als de infrastructuur er eenmaal ligt is elektriciteit makkelijker te vervoeren dan olie. Ongelukken met lekkende olietankers behoren dan tot het verleden.
Energietransitie onontkoombaar
Lewis stelt in het derde deel van de podcastserie dat de wereld elektrificeert. Investeerders kijken volgens hem over het algemeen anders naar dat proces dan oliebedrijven. Zo kan hernieuwbare energie slechts 6 procent uitmaken van de totale energiemix van een land, maar wel verantwoordelijk zijn voor 100 procent van de groei in de sector. Juist het product dat groeit is interessant om in te investeren.
Bijvoorbeeld: 79 procent van de Nederlandse energiemix bestaat uit aardgas, 13 procent uit hernieuwbaar, 4 procent uit olie en 4 procent uit overig. Dan lijkt er wellicht niets aan de hand voor aardgasproducenten, maar als jaarlijks het aandeel aardgas in de energiemix afneemt terwijl het aandeel hernieuwbaar stijgt, heeft dat natuurlijk wel invloed. Zo kan het dat de Nederlandse energieproductie in totaal stijgt, maar dat die stijging compleet voor rekening komt van hernieuwbare energie.
De toekomst is elektrisch
In het vierde deel van de podcastserie gaat Lewis in op de oorzaken van de toenemende elektrificering van de auto-industrie. Hij wijst onder andere op de invloed van wetgeving, maar ook op de wensen van consumenten. Hij stelt dat het tijd is voor oliebedrijven om hun prioriteiten bij te stellen.
Lagere opbrengsten, maar minder prijsschommelingen
De energiemarkt verandert in rap tempo, stelt Lewis in het laatste deel van de podcastserie. Dat brengt onzekerheid met zich mee. Daarom moeten investeerders nog beter opletten om goedgeïnformeerde keuzes te maken. Ook verwacht hij dat de hoge rendementen op energie-investeringen verleden tijd zijn. De opbrengsten van investeringen in hernieuwbare energie zijn lager dan die in olie, stelt hij. Daar tegenover staat meer zekerheid, want hij verwacht dat de prijs van hernieuwbare energie minder zal schommelen dan de olieprijs.
Bron: Duurzaam Bedrijfsleven
-
19 mei 2022Waterstofbedrijven bieden volop beleggingskansenDoor: Evertjan van Roekel
Groene waterstof is vooralsnog geen direct rendabele investering, maar energiebedrijven die waterstof(technologie) ontwikkelen zijn een goede belegging voor de toekomst. Technologische innovatie kan beleggers in waterstofbedrijven hoge rendementen opleveren door een stijging van de aandelenkoers. Bovendien financieren zij een veelbelovende duurzame energietechnologie.
[Lees meer...] -
16 mei 2022Waterstofaandelen en -obligaties: risico's en kansenDoor: Sander van Zijl
Groene waterstof ontpopt zich als een belangrijke duurzame energiebron. Steeds meer bedrijven richten zich op de productie en ontwikkeling ervan. Waterstofaandelen bieden veel groeipotentieel. De technologie staat echter nog in de kinderschoenen, dus het rendement kan op korte termijn tegenvallen. Obligaties zijn een vastrentend alternatief.
[Lees meer...]