-
27 mei 2021
Aandelen in windmolens: voor- en nadelen
Particulieren kunnen op verschillende manieren in windenergie beleggen. Aandelen in windmolens zijn een gangbare manier, maar investeren kan ook in obligaties of indirect in bedrijven die actief zijn in windenergie. Aandelen kunnen hoge rendementen bieden, maar hebben ook specifieke risico’s.
Beleggen in windenergiesector
Je kunt allereerst in windenergie beleggen door aandelen in beursgenoteerde bedrijven te kopen. De waarde van deze aandelen wordt bepaald door vraag en aanbod, door beleggers die willen kopen en door beleggers die hun stukken willen verkopen. Voorbeelden van bedrijven in deze sector zijn de Deense windmolenbouwer Vestas, het Spaanse energiebedrijf Iberdrola, het Chinese Goldwind en het Canadese energiebedrijf Northland Power.
Doet het bedrijf het goed, dan ontvangen aandeelhouders een beloning in de vorm van dividend. Ook is het zo dat de beurskoers van succesvolle bedrijven stijgt, zodat de belegging meer waard wordt. De beurskoers kan echter ook dalen, bijvoorbeeld omdat het bedrijf het minder goed doet dan verwacht. Of omdat het algehele beursklimaat voor aandelen negatief is. Op het moment dat de aandelen dan verkocht worden, moet de belegger een verlies accepteren.Aandelen in windmolens
Er zijn ook windmolenparken met aandelen die niet beursgenoteerd zijn. Doorgaans gaat dat om kleinere bedrijven dan op de beurs, waarbij beleggers precies weten waarin ze beleggen en waarbij alles 100% windenergie is. Een grote, beursgenoteerde onderneming in windenergie heeft veelal ook activiteiten in andere (energie)sectoren. Dat moet je als belegger maar net willen.Meer waardevaste investering
Het bedrijf of de uitbater van het windmolenpark bepaalt de prijs van het aandeel. Doorgaans zijn deze aandelen alleen op bepaalde voorwaarden door te verkopen. De waarde zal daardoor minder schommelen. Wel zal, anders dan bij een beursgenoteerd bedrijf, het project op een gegeven moment stoppen omdat de economische levensduur van windmolens een einddatum heeft. Er is daarmee waarschijnlijk geen verkoopopbrengst aan het einde van de looptijd. Beleggers moeten het doorgaans dus vooral van de periodiek uitgekeerde winst hebben; van het dividend.
Obligaties: nog meer zekerheid
Er zijn ook projecten die beleggers geen deel van de winst aanbieden, maar een vast rendement op obligaties die ze uitgeven. In feite leent een belegger in deze constructie geld aan het windmolenproject of de partij die hier voor hen in investeert. De lening zal aan het einde van de looptijd afgelost worden. De turbines gaan langer mee dan de looptijd van de obligaties zodat beleggers bovendien delen in de verkoopopbrengst van de windmolens (bijvoorbeeld bij WindShareFund). Vooral windmolens met vaste afnameprijzen voor de opgewekte energie kunnen bij verkoop flink wat opleveren.
De combinatie van een vaste rente en de aflossing van de lening geeft obligatiebeleggers meer zekerheid dan bij aandelen. De hoogte van de winst en daarmee het dividend moet je immers maar afwachten. Ook de waardeontwikkeling van aandelen kan grilliger zijn dan die van obligaties. Door dit hogere risico van aandelen, zijn de potentiële rendementen van aandelen ook wat hoger. Obligaties bieden meer zekerheid.
-
19 mei 2022Waterstofbedrijven bieden volop beleggingskansenDoor: Evertjan van Roekel
Groene waterstof is vooralsnog geen direct rendabele investering, maar energiebedrijven die waterstof(technologie) ontwikkelen zijn een goede belegging voor de toekomst. Technologische innovatie kan beleggers in waterstofbedrijven hoge rendementen opleveren door een stijging van de aandelenkoers. Bovendien financieren zij een veelbelovende duurzame energietechnologie.
[Lees meer...] -
16 mei 2022Waterstofaandelen en -obligaties: risico's en kansenDoor: Sander van Zijl
Groene waterstof ontpopt zich als een belangrijke duurzame energiebron. Steeds meer bedrijven richten zich op de productie en ontwikkeling ervan. Waterstofaandelen bieden veel groeipotentieel. De technologie staat echter nog in de kinderschoenen, dus het rendement kan op korte termijn tegenvallen. Obligaties zijn een vastrentend alternatief.
[Lees meer...]