-
05 december 2018
Afgeschreven turbinebladen van windmolens recyclen
Ongeveer 30 jaar staan ze duurzaam te draaien, maar dan komt onvermijdelijk dat moment: de windmolen is afgeschreven. Wat gebeurt er met versleten windmolens?
De mast en fundering zijn geen probleem. Die bestaan voornamelijk uit metaal en cement, dat makkelijk te recyclen valt.
Turbinebladen bestaan voor een groot deel uit composiet. Deze glasvezelversterkte kunststof is licht, sterk en heeft een lange levensduur. Daarom wordt dit materiaal veel toegepast bij grote constructies zoals windturbinebladen, scheepsrompen en treintoestellen. Nadeel is dat het materiaal zeer lastig te recyclen is. Het gevolg is dat het materiaal op een niet duurzame wijze met het restafval wordt verbrand of gestort.
Het Groene Brein - een organisatie die duurzame projecten stimuleert door wetenschappers en organisaties te verbinden - bracht specialist in afval- en grondstoffenmanagement SUEZ in contact met Extreme Eco Solutions. Deze startup heeft een oplossing ontwikkeld om de turbinebladen te verkleinen en het composiet dat overblijft te verwerken tot hoogwaardige (sier)tegels en bestrating. Samen met de provincie Flevoland werken de partners aan een pilot om tot een concreet, commercieel succesvol product te komen. SUEZ verzorgt de aanvoer, het transport en de verkleining van het materiaal, Extreme Eco Solutions produceert de tegels.
Begin volgend jaar leggen de partners een demonstratie-pad in Flevoland aan met (stoep)tegels gemaakt van 85 procent composiet en 15 procent ander materiaal. De tegels ogen hetzelfde als reguliere tegels, maar ze zijn vijf keer zo licht én volledig en eindeloos recyclebaar. Met name dat gewicht is interessant voor bijvoorbeeld gebruik op parkeerdaken en daktuinen. Sebastiaan Verheijen van Extreme Eco Solutions is al enkele jaren bezig met het zoeken naar een oplossing voor de verwerking van composiet: “Na een uitvoerig proces is het ons gelukt om een techniek te ontwikkelen waarmee we de glasvezelversterkte kunststof kunnen verwerken tot stenen met zeer gunstige eigenschappen. We zijn nu zelfs in staat om het composiet te verwerken tot vensterbanken, keukenbladen en grafstenen. Bovendien kunnen we de stenen weer terugnemen en vrijwel eindeloos opnieuw recyclen.”
Een veelbelovende innovatie die het opwekken van windenergie nog duurzamer maakt.
Bron: SUEZ
-
19 mei 2022Waterstofbedrijven bieden volop beleggingskansenDoor: Evertjan van Roekel
Groene waterstof is vooralsnog geen direct rendabele investering, maar energiebedrijven die waterstof(technologie) ontwikkelen zijn een goede belegging voor de toekomst. Technologische innovatie kan beleggers in waterstofbedrijven hoge rendementen opleveren door een stijging van de aandelenkoers. Bovendien financieren zij een veelbelovende duurzame energietechnologie.
[Lees meer...] -
16 mei 2022Waterstofaandelen en -obligaties: risico's en kansenDoor: Sander van Zijl
Groene waterstof ontpopt zich als een belangrijke duurzame energiebron. Steeds meer bedrijven richten zich op de productie en ontwikkeling ervan. Waterstofaandelen bieden veel groeipotentieel. De technologie staat echter nog in de kinderschoenen, dus het rendement kan op korte termijn tegenvallen. Obligaties zijn een vastrentend alternatief.
[Lees meer...]