-
01 januari 2021
Beleggen in groene energie, hoe gaat dat?
Steeds meer mensen investeren of beleggen in groene energie. Niet verwonderlijk, want groene energie heeft de toekomst en kan een aantrekkelijk rendement geven. Welke vormen zijn er en wat zijn de mogelijkheden?
Wat is groene energie?
Groene of duurzame energie is opgewekt uit hernieuwbare bronnen zoals wind, zon en water. Grijze energie daarentegen is afkomstig van schaarse fossiele brandstoffen zoals aardgas, steenkool en aardolie. Deze brandstoffen raken op den duur op.Welke vormen van groene energie zijn er?
Wie wil investeren in groene energie heeft meerdere opties. Je kunt bijvoorbeeld zelf zonnepanelen aanschaffen of investeren in zonne-energieprojecten. Daarnaast kun je beleggen in zonneparken, windmolenparken, waterkrachtcentrales, aardwarmteprojecten of biomassacentrales. Wel discussiëren experts over de vraag hoe duurzaam bio-energie (energie uit organisch materiaal zoals gft-afval en houtsnippers) is, want bij de verbranding komt veel CO2 vrij. Ook de herkomst is belangrijk; soms verdwijnen er bossen speciaal voor de verbranding van biomassa.Voordelen van beleggen in groene energie
Door te beleggen in groene energie lever je een bijdrage aan het terugdringen van vervuilende fossiele brandstoffen en het verlagen van de CO2-uitstoot. Bovendien is groene energie een interessante groeimarkt: overheden zetten stevig in op de energietransitie en in 2050 moet onze energievoorziening vrijwel geheel duurzaam zijn. Groene stroom is dan ook een goede optie voor een langetermijninvestering. Het geeft een goede kans op een aantrekkelijk rendement.Nadelen van beleggen in groene energie
Elke vorm van beleggen neemt financiële risico’s met zich mee. Dat geldt dus ook voor beleggingen in groene energie. Denk aan tegenvallende rendementen of (gedeeltelijk) verlies van inleg. Laat je dus altijd goed voorlichten.Hoe kun je beleggen in groene energie?
Voor beleggers zijn er meerdere mogelijkheden om hun steentje bij te dragen aan een duurzamere wereld. De bekendste opties zijn duurzaam beleggen en groen beleggen. Wie duurzaam belegt, investeert in energieopwekking waarbij onuitputtelijke bronnen worden gebruikt. Groen beleggen is een vorm van duurzaam beleggen met belastingvoordeel, in door de overheid erkende groenfondsen.Beleggen in groene obligaties
Bij WindShareFund kunnen beleggers met zogenoemde ClimateBonds rendabel beleggen in hoogwaardige Duitse windmolens. Voor deze groene of klimaatobligaties geldt een basisrente over een periode van maximaal 10 jaar, plus mogelijke winstdeling aan het einde van de looptijd.
-
8 februari 2021Klimatologische effecten op duurzame energieDoor: Evertjan van Roekel
Zonne- en windenergie spelen een grote rol in de Europese energievoorziening nu en later. De opwekking is afhankelijk van weersomstandigheden waardoor de impact van meteorologische fluctuaties groter wordt. Europese energiedistributie kan tekorten compenseren.
[Lees meer...] -
3 februari 2021Geld beleggen zonder risico, bestaat dat?Door: Evertjan van Roekel
Nu spaargeld niets meer oplevert, worden veel spaarders aangetrokken door de hogere rendementen van beleggen. Maar geld beleggen zonder risico bestaat helaas niet. De waarde van een belegging kan namelijk sterk fluctueren. Gelukkig kun je als belegger wel het risico op verlies beperken.
[Lees meer...]