-
18 oktober 2018
Burgerwindpark Heibloem, coöperatieve aanpak werkt
De procedure voor de bouwvergunning voor de 2 molens van Burgerwindpark Heibloem is succesvol afgerond. Tegen de definitieve vergunning van 19 augustus jongstleden is geen beroep ingesteld. Dat bewijst volgens de betrokkenen dat de coöperatieve aanpak werkt. Géén discussie tegen windenergie, maar een omgeving en buren die op de hoogte zijn en graag meedoen.
7 turbineleveranciers zijn gevraagd een offerte voor het leveren van turbines uit te brengen. Verwacht wordt zo een prijsvoordeel te kunnen behalen. Het Burgerwindpark Heibloem kan in augustus 2019 aangesloten worden op het Enexis-net. De planning is dat in de loop van september 2019 de molens kunnen draaien.
Het Enexis-net in Midden-Limburg is niet sterk genoeg om de geplande windparken aan te sluiten. Daarop heeft Enexis besloten het onderstation in Helden (de Keup) te verzwaren met een extra transformator en koppeling naar het hoogspanningsnet van Tennet. Het duurt een paar jaar voordat die aansluiting gereed is. Technici van Enexis hebben een tussenoplossing bedacht: op de bestaande transformatoren een 20.000-voltaansluiting maken. Die nieuwe aansluiting is pas in de loop van 2020 gereed. Windpark Ospeldijk en andere parken zullen van die aansluiting gebruik gaan maken. Windpark Heibloem kan nog op 10.000 volt worden aangesloten en hoeft daar niet op te wachten. Op termijn kan, indien gewenst, ook overgeschakeld worden naar 20.000 volt.
Bron: Windenergie Courant
-
19 mei 2022Waterstofbedrijven bieden volop beleggingskansenDoor: Evertjan van Roekel
Groene waterstof is vooralsnog geen direct rendabele investering, maar energiebedrijven die waterstof(technologie) ontwikkelen zijn een goede belegging voor de toekomst. Technologische innovatie kan beleggers in waterstofbedrijven hoge rendementen opleveren door een stijging van de aandelenkoers. Bovendien financieren zij een veelbelovende duurzame energietechnologie.
[Lees meer...] -
16 mei 2022Waterstofaandelen en -obligaties: risico's en kansenDoor: Sander van Zijl
Groene waterstof ontpopt zich als een belangrijke duurzame energiebron. Steeds meer bedrijven richten zich op de productie en ontwikkeling ervan. Waterstofaandelen bieden veel groeipotentieel. De technologie staat echter nog in de kinderschoenen, dus het rendement kan op korte termijn tegenvallen. Obligaties zijn een vastrentend alternatief.
[Lees meer...]