-
18 maart 2019
De energietransitie en de arbeidsmarkt
Maatregelen uit het klimaatakkoord leiden tot meer werkgelegenheid, staat in een onderzoeksrapport door TNO in opdracht van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie.
Een jaar eerder becijferde het PBL al dat de transitie naar schone energie in 2030 werk voor netto ruim 100.000 mensen extra oplevert.
Volgens de berekeningen van TNO verdwijnen er in enkele sectoren wel banen. Zo zullen minder mensen nodig zijn in bijvoorbeeld kolencentrales of in tankstations. En ook doordat elektrische auto's minder onderhoud nodig hebben, zal er in garages minder werk zijn. In totaal verwacht TNO dat in die sectoren 6.000 tot 11.000 voltijdsbanen verloren gaan. Het PBL gaat ook uit van hoge kosten van de energietransitie waardoor arbeidsplaatsen verloren gaan, doordat bedrijven en huishoudens minder te besteden hebben.
Om tot een maatschappij te komen waarin veel meer duurzame energie wordt opgewekt en minder CO2 wordt uitgestoten, moet er veel meer worden gedaan om mensen op te leiden en om te scholen voor specifieke beroepen. Dat stelt de Sociaal Economische Raad (SER) in een in april 2018 verschenen advies.
Elke grote verandering brengt uitdagingen met zich mee. Als we de energietransitie niet als probleem, maar als kans zien, dan is het ook goed nieuws voor de arbeidsmarkt. Maar dan moeten we wel blijven investeren in de opleiding van vooral bouwvakkers en installateurs.
-
19 mei 2022Waterstofbedrijven bieden volop beleggingskansenDoor: Evertjan van Roekel
Groene waterstof is vooralsnog geen direct rendabele investering, maar energiebedrijven die waterstof(technologie) ontwikkelen zijn een goede belegging voor de toekomst. Technologische innovatie kan beleggers in waterstofbedrijven hoge rendementen opleveren door een stijging van de aandelenkoers. Bovendien financieren zij een veelbelovende duurzame energietechnologie.
[Lees meer...] -
16 mei 2022Waterstofaandelen en -obligaties: risico's en kansenDoor: Sander van Zijl
Groene waterstof ontpopt zich als een belangrijke duurzame energiebron. Steeds meer bedrijven richten zich op de productie en ontwikkeling ervan. Waterstofaandelen bieden veel groeipotentieel. De technologie staat echter nog in de kinderschoenen, dus het rendement kan op korte termijn tegenvallen. Obligaties zijn een vastrentend alternatief.
[Lees meer...]