-
05 december 2019
De Nieuwe Jaarbeurs in Utrecht: kleiner, groener en minder verkeer
Gisteren presenteerde de Jaarbeurs een masterplan voor een nieuw gebouw. Samen met de omliggende wijk moet het een groene, verkeersarme en duurzame onderneming worden.
Het masterplan, aangeboden aan de burgemeester van Utrecht, voorziet een heel nieuw gebouw voor de Jaarbeurs. Het huidige complex van 95.000 vierkante meter gaat bijna helemaal tegen de vlakte. Daarvoor in de plaats komt een nieuw gebouw van 65.000 vierkante meter. "Dat is uniek, de meeste venues breiden uit", vertelt een woordvoerder van de Jaarbeurs. "We willen de beste bestemming zijn, niet de grootste."
Oase in de stad
Dat kleinere gebouw krijgt onder andere een daktuin. Jaarbeurs CEO Albert Arp noemt het een stadsoase: "Een nieuw icoon voor Nederland, Europa en vooral voor de stad Utrecht." Zo'n stadstuin helpt ook om overtollig regenwater geleidelijker af te voeren en ontziet op die manier de straten.
De nieuwe Jaarbeurs moet het duurzaamste evenementencentrum van Europa worden. Het masterplan stelt in grote lijnen waar het nieuwe complex aan moet voldoen, maar heeft nog geen concrete duurzame maatregelen. "Het nieuwe gebouw wordt BREEAM-excellent, maar het liefst gaan we nog een stap verder en willen we voldoen aan de afspraken van Parijs", vertelt de woordvoerder. "Ook in de bedrijfsvoering willen we aan die afspraken voldoen door bijvoorbeeld duurzaam transport te gebruiken."
Onzichtbare parkeergarages
Omdat de Jaarbeurs midden in het centrum van Utrecht ligt, is mobiliteit een belangrijk knelpunt. In het toekomstplan, opgesteld door MVRDV-architect Winy Maas, past de hele wijk rond de Jaarbeurs in het ontwerp. In dit 'Jaarbeursdistrict' worden parkeerplaatsen onzichtbaar gemaakt, net als de aanrijroutes van leveranciers. "We gaan met de gemeente kijken of een deel van de bezoekers op afstand van het centrum kan parkeren, om vanaf daar snel en duurzaam naar het Jaarbeursterrein te komen. Parkeren gebeurt in gebouwen die omringd worden door vastgoed, zodat de garage onzichtbaar is."
In 2030 open
De organisatie kiest voor een nieuw gebouw in plaats van renovatie en verduurzaming van de oude beurs. "We zien dat de behoeften van bezoekers en exposanten in beweging zijn. Daarom willen we een innovatief, duurzaam en schaalbaar evenementencentrum. De nieuwe Jaarbeurs past daarin." De bouw van het nieuwe centrum begint in 2023. In 2030 moet het hele gebied klaar zijn.
Bron: Duurzaam Bedrijfsleven
-
19 mei 2022Waterstofbedrijven bieden volop beleggingskansenDoor: Evertjan van Roekel
Groene waterstof is vooralsnog geen direct rendabele investering, maar energiebedrijven die waterstof(technologie) ontwikkelen zijn een goede belegging voor de toekomst. Technologische innovatie kan beleggers in waterstofbedrijven hoge rendementen opleveren door een stijging van de aandelenkoers. Bovendien financieren zij een veelbelovende duurzame energietechnologie.
[Lees meer...] -
16 mei 2022Waterstofaandelen en -obligaties: risico's en kansenDoor: Sander van Zijl
Groene waterstof ontpopt zich als een belangrijke duurzame energiebron. Steeds meer bedrijven richten zich op de productie en ontwikkeling ervan. Waterstofaandelen bieden veel groeipotentieel. De technologie staat echter nog in de kinderschoenen, dus het rendement kan op korte termijn tegenvallen. Obligaties zijn een vastrentend alternatief.
[Lees meer...]