-
06 januari 2020
Deze elektrische superauto rijdt 1.500 kilometer op één laadbeurt
Een nieuwe elektrische auto moet 1.500 kilometer kunnen rijden op één laadbeurt. Dankzij slimmere software, lichtere materialen en zonnepanelen wil het bedrijf Aptera een wagen bouwen die bijna nooit aan de laadpaal hoeft.
Half december kondigde Aptera zijn ambitieuze plannen aan. De futuristisch-ogende auto moet in 2021 al van de band rollen en een jaar later moeten er 10.000 klaar zijn. Om dit alles mede te bekostigen haalt het bedrijf nu geld op via crowdfunding.
Grotere range door lager gewicht
De technische details van de wagen zijn schaars. De Aptera krijgt drie wielen om gewicht te besparen, en elk wiel wordt aangedreven door een elektromotor. hij acceleert in drie seconden van nul naar honderd. En met het grootste batterijpakket van 100 kWh komt de range op meer dan 1.500 kilometer uit.
Dat is aanzienlijk meer dan de Tesla Model S, die een vergelijkbaar accupakket heeft. Dat komt omdat de auto ongeveer 800 tot 1.000 kilogram gaat wegen, minder dan de helft van een Tesla. Die gewichtsbesparing, samen met de allermodernste intelligente software, een gestroomlijnd ontwerp en verbeterde batterijen, zorgt voor de enorme range van de Aptera-auto.
Nooit opladen
Aptera claimt niet alleen een enorme range; voor de meeste gebruikers is opladen volgens hen zelfs niet nodig. Een gemiddelde reiziger legt minder dan 65 kilometer per dag af, en in de meeste gebieden laden de zonnecellen op de auto genoeg stroom bij om die afstand te overbruggen.
Kosten
Hoeveel de auto gaat kosten? Aptera mikt op een prijs van $ 34.000 voor het simpelste model. Die lage prijs bereikt de bouwer door een simpel design met slechts tien onderdelen, tegenover de honderden delen van andere wagens. De vraag is of Aptera de grote dromen waar kan maken. Het bedrijf bestond eerder al van 2005 tot 2011. Toen ging het failliet omdat een investering van 400 mln te lang op zich liet wachten. Of de financiën er nu beter voor staan is niet bekend; de crowdfunding moet minstens een ton opleveren. Dat geld dient om het ontwerp dat Aptera voor ogen heeft te voltooien en te testen.
Bron: Duurzaam Bedrijfsleven
-
19 mei 2022Waterstofbedrijven bieden volop beleggingskansenDoor: Evertjan van Roekel
Groene waterstof is vooralsnog geen direct rendabele investering, maar energiebedrijven die waterstof(technologie) ontwikkelen zijn een goede belegging voor de toekomst. Technologische innovatie kan beleggers in waterstofbedrijven hoge rendementen opleveren door een stijging van de aandelenkoers. Bovendien financieren zij een veelbelovende duurzame energietechnologie.
[Lees meer...] -
16 mei 2022Waterstofaandelen en -obligaties: risico's en kansenDoor: Sander van Zijl
Groene waterstof ontpopt zich als een belangrijke duurzame energiebron. Steeds meer bedrijven richten zich op de productie en ontwikkeling ervan. Waterstofaandelen bieden veel groeipotentieel. De technologie staat echter nog in de kinderschoenen, dus het rendement kan op korte termijn tegenvallen. Obligaties zijn een vastrentend alternatief.
[Lees meer...]