-
24 juni 2020
Dit zijn de drie duurzaamste innovaties van 2020
Duurzame innovatie is essentieel om de klimaatdoelen te halen. Daarom volgde The Green Quest dit jaar 40 innovaties die een concrete bijdrage leveren aan de transitie naar een duurzame economie. Drie van deze innovaties werden deze week bekroond met een prijs.
The Green Quest is een programma van BNR Nieuwsradio en wordt gesteund door kennispartner ENGIE Nederland. Een jaar lang ging presentator Harm Edens op zoek naar de duurzaamste innovaties. Een team van duurzaamheidsspecialisten beoordeelde de projecten op CO2-reductie en grondstoffengebruik en of het zich al enigszins heeft bewezen in de markt. De 40 innovatiefste projecten kregen een plek in de zogeheten Green Gallery en maakten kans op een van de drie prijzen.
Engie is dit jaar voor de tweede keer kennispartner van The Green Quest. Jurylid Marleen Prins, COO van Engie, ziet onder de inzendingen een trend ontstaan op het gebied van ketensamenwerking. “De bedrijven die meedoen aan The Green Quest zijn minder bezig met concurrentie en zoeken samen naar oplossingen. Daar kan het bedrijfsleven als geheel veel van leren. En ik zie ook een andere manier van denken, ze kijken echt naar hoe ze aan het begin van de keten het verschil kunnen maken.”
De drie winnaars:
Heliatek – ultradun zonnefolie van organisch materiaal
Na 14 jaar ontwikkelen werd de zonnefolie van Heliatek verkozen tot winnaar van de Green Quest 2020. De folie kan letterlijk overal uitgerold worden: op daken en muren, rechte of kromme oppervlakken en op termijn zelfs transparant in ramen. Bovendien is het product gemaakt van milieuvriendelijke grondstoffen en kan het na een levensduur van 20 jaar eenvoudig gerecycled worden. De CO2-uitstoot van het productieproces is maar liefst tien keer lager dan van de gebruikelijke toepassingen van zonne-energie.
Jurylid Jacqueline Cramer, hoogleraar duurzaam innoveren, noemt de zonnefolie “een game changer, een product dat van kop tot staart klopt”. Het rendement van het product moet nog omhoog en de kostprijs naar beneden, maar doordat de zonnefolie op elk oppervlak en materiaal geplakt kan worden, heeft de jury daar absoluut vertrouwen in.
Triple Solar: zonne-energie en warmte in één product
De Engie prijs voor de beste technologische innovatie ging naar Triple Solar. Dit bedrijf maakt zonnepanelen die niet alleen duurzame stroom leveren, maar ook warm water en warmte. Een ideale oplossing om huishoudens van het gas af te krijgen. De voorkant bestaat uit fotovoltaïsche cellen die stroom produceren, de achterkant is een thermische wisselaar. Die zorgt in combinatie met een warmtepomp voor verwarming en warm water.
Peter Smeets, CCO van Engie: “Het is een combinatie van bestaande technieken in één oplossing die morgen toepasbaar is. Dat gaf voor ons de doorslag.”
Speedcomfort: direct energie besparen in huizen en kantoren
Naast de opwek van duurzame energie en warmte moet ook ons energieverbruik drastisch naar beneden om de klimaatdoelen te halen. De radiatorventilator van Speedcomfort laat cv-installaties efficiënter functioneren, waardoor je veel minder gas nodig hebt en er toch comfortabel warm bij zit.
De Speedcomfort duwt met speciaal ontwikkelde ventilatoren de warmte versneld en langduriger uit de radiator. Een thermostaatschakelaar zorgt ervoor dat het apparaat eenvoudig werkt. De Speedcomfort is voor vrijwel iedere cv-installatie geschikt en kan eenvoudig geplaatst worden met magneten. Gebruikers kunnen dus morgen al energie besparen. Deze oplossing leverde het bedrijf de Green Quest Publieksprijs op.
-
19 mei 2022Waterstofbedrijven bieden volop beleggingskansenDoor: Evertjan van Roekel
Groene waterstof is vooralsnog geen direct rendabele investering, maar energiebedrijven die waterstof(technologie) ontwikkelen zijn een goede belegging voor de toekomst. Technologische innovatie kan beleggers in waterstofbedrijven hoge rendementen opleveren door een stijging van de aandelenkoers. Bovendien financieren zij een veelbelovende duurzame energietechnologie.
[Lees meer...] -
16 mei 2022Waterstofaandelen en -obligaties: risico's en kansenDoor: Sander van Zijl
Groene waterstof ontpopt zich als een belangrijke duurzame energiebron. Steeds meer bedrijven richten zich op de productie en ontwikkeling ervan. Waterstofaandelen bieden veel groeipotentieel. De technologie staat echter nog in de kinderschoenen, dus het rendement kan op korte termijn tegenvallen. Obligaties zijn een vastrentend alternatief.
[Lees meer...]