-
15 november 2019
Doing Donderdag
Arthur van de Graaf liet de bankwereld achter zich om pionierend, inspirerende initiatieven te steunen en vooruit te helpen. Daarbij steeds nieuwe manieren zoekend om bestaande systemen te verbeteren en vooral om dingen voor elkaar te krijgen. Zo coördineerde hij onder meer de crowdfunding campagne van Boyan Slat voor The Ocean Cleanup. Ook is hij initiatiefnemer van Sublime Doing Donderdag, een dag waarop hij in gesprek gaat met inpsirerende initiatiefnemers die het praten voorbij zijn en zijn gestart met doen.
Eerlijk gezegd had ik nog niet naar Sublime geluisterd toen ik een paar jaar geleden de studio binnenliep. Op dat moment was ik bezig met een crowdfundingproject waarmee we traditionele schaapherders de winter door hielpen. Op dat moment ondersteunde ik mensen bij het realiseren van nieuwe initiatieven of juist het behouden van bestaande concepten. Gelijk werd het idee geopperd om iets samen te gaan doen. Want wat als het bereik van een positieve radiozender de impact van een mooi initiatief kan helpen vergroten? Het idee van Doing was geboren en inmiddels zet ik overal waar ik kom de radio op Sublime (mijn kinderen doen dat overigens ook).
Voor wie Sublime nog niet kent: het is hét station voor lekkere funk, soul en jazz, een ochtendshow waarmee je net even anders mee wakker wordt en een Funky Friday. Onze luisteraars zullen zij bij het horen van Sublime direct denken aan het Nieuws van de Vooruitgang: een nieuwsbulletin met positieve ontwikkelingen uit de hele wereld dat iedere werkdag op de halve uren te horen is.
Iedere donderdag is het bij Sublime Doing Donderdag: een dag waarop ik in gesprek ga met inspirerende initiatiefnemers. Mensen die het praten voorbij zijn en laten zien dat vooruitgang gerealiseerd kan worden door te starten met doen. Initiatieven die veelal klein beginnen, maar uiteindelijk een enorme impact kunnen hebben, zeker wanneer we samen een echte movement in gang kunnen zetten.
In het verleden coördineerde ik de crowdfunding campagne van Boyan Slat voor The Ocean Cleanup, waarmee door 38 duizend mensen ruim 2 miljoen euro werd opgehaald. Een erg mooi voorbeeld van iemand die na het presenteren van zijn idee door de houding van traditionele denkers tegen de stroming in moest zwemmen. Inmiddels levert Boyan, juist door gebruik te maken van een grote groep supporters én de stroming in de oceaan en rivieren, een bijdrage aan het oplossen van het plasticprobleem.
Met Sublime hebben we vervolgens de crowdfunding campagne van The Great Bubble Barrier ondersteund. Francis, Saskia en Anne Marieke hebben een systeem ontwikkeld waarmee met een luchtbellenscherm plastic wordt tegengehouden van bodem tot wateroppervlak. De eerste Great Bubble Barrier is recent geplaatst in Amsterdam. Zonder vissen en boten te storen, wordt zo het plastic uit de kanalen gevist. Hoe mooi zou het zijn als The Interceptor van The Ocean Cleanup en The Great Bubble Barrier op elkaar zouden worden aangesloten. Dan spelen we vanuit Nederland ineens een nog grotere rol op het gebied van watermanagement.
Een ander mooi voorbeeld waarmee we nog dichter bij WindShareFund komen vinden we in de Tres Hombres: drie mannen die voor 4500 euro de restanten van een zeilschip kochten, om het vervolgens met de hulp van een grote groep vrijwilligers op te knappen en te gebruiken voor volledig schoon transport van onder andere koffie, cacao en rum. Vrijwilligers van over de hele wereld leverden een bijdrage – door te helpen klussen of geld te doneren. In totaal werd er 500 duizend euro opgehaald; genoeg om het schip weer het water op te krijgen. In 2010 voer het schip met hulpgoederen voor drie weeshuizen naar Haïti. Om niet leeg terug te varen, kochten de drie mannen, Arjen, Jorne en Andreas, wederom met de hulp van de ‘crowd’ 3000 flessen rum. De flessen werden verkocht onder de naam Tres Hombres. Inmiddels varen er twee zeilschepen die een rendabel alternatief bieden voor de zwaar vervuilende vrachtvaart. De Tres Hombres hebben de zeilvaart nieuw leven in geblazen. Dat was niet gelukt zonder al die mensen die met hun kleine of grotere bijdrage positieve verandering mogelijk maakten.
Deze maand is WindShareFund de partner van de Doing Donderdag. Het WindShareFund begrijpt als geen ander dat verandering voor zoveel mogelijk mensen bereikbaar moet worden gemaakt. Zowel de financiële investering als de betrokkenheid leveren een houdbaar rendement.
Samen laten we gedurende de maand november inspirerende initiatiefnemers horen die met positieve en duurzame energie werken aan vooruitgang. Iets wat zowel bij WindShareFund als bij Sublime hoog in het vaandel staat.
Helden gezocht
Ben of ken jij iemand die zich inzet voor een betere wereld? Bijvoorbeeld iemand met een bijzonder initiatief of een mooi verhaal? Of wil je als bedrijf één van onze thema’s omarmen? Neem dan contact op met Arthur van de Graaf via arthur@sublime.nl. Wij bieden je graag een podium!
-
19 mei 2022Waterstofbedrijven bieden volop beleggingskansenDoor: Evertjan van Roekel
Groene waterstof is vooralsnog geen direct rendabele investering, maar energiebedrijven die waterstof(technologie) ontwikkelen zijn een goede belegging voor de toekomst. Technologische innovatie kan beleggers in waterstofbedrijven hoge rendementen opleveren door een stijging van de aandelenkoers. Bovendien financieren zij een veelbelovende duurzame energietechnologie.
[Lees meer...] -
16 mei 2022Waterstofaandelen en -obligaties: risico's en kansenDoor: Sander van Zijl
Groene waterstof ontpopt zich als een belangrijke duurzame energiebron. Steeds meer bedrijven richten zich op de productie en ontwikkeling ervan. Waterstofaandelen bieden veel groeipotentieel. De technologie staat echter nog in de kinderschoenen, dus het rendement kan op korte termijn tegenvallen. Obligaties zijn een vastrentend alternatief.
[Lees meer...]