-
06 januari 2020
Duurzaam leiderschap: Dit zijn de populairste Green Leaders
De transitie naar een duurzame economie vergt leiderschap. In de Green Leader podcast gaat Paul van Liempt in gesprek met leiders die doorzetten en visie tonen. Luister nu naar de zeven meest populaire Green Leader podcasts van afgelopen jaar en begin het nieuwe jaar met een dosis inspiratie.
Luister de podcasts op: duurzaambedrijfsleven.nl
7. Coen van Oostrom, OVG Edge Technologies, gooide de koers radicaal om
Na een gesprek met Al Gore gooide Coen van Oostrom, oprichter van OVG Real Estate, de koers van zijn bedrijf om. “Is Coen gek geworden?”, dacht de helft van zijn werknemers toen hij in een geleende Toyota Prius op kantoor arriveerde en zijn plannen verkondigde. Wat leverde de koerswijziging op?
6. Lex Hoefsloot, Lightyear, pakte de kans die de industrie liet liggen
Als student aan de TU Eindhoven bouwde hij een elektrische auto met geïntegreerde zonnepanelen voor de World Solar Challenge. Toen autofabrikanten deze innovatieve oplossing links lieten liggen, besloot Lex Hoefsloot om zelf een elektrische auto met geïntegreerde zonnepanelen op de markt te brengen. ‘Als de kans er is, dan moet je die ook pakken', vindt hij. Maar is het Nederlandse autoklimaat wel geschikt voor de auto’s van Lightyear?
5. Michel Baars, New Horizon Urban Mining, biedt een concurrerend circulair alternatief
Niet slopen, maar oogsten. Dat is het credo van Michel Baars. Zijn bedrijf New Horizon Urban Mining recyclet grondstoffen uit oude gebouwen en ontwikkelt innovatieve technieken, die hoogwaardige recycling mogelijk maken. 98 procent van de klanten van New Horizon Urban Mining heeft geen circulaire ambitie. En dat vindt Baars geen enkel probleem. Waarom?
4. Evert den Boer, Greenchoice, pleit voor minder polderen
Met alleen ambities verander je de wereld niet, stelt Evert den Boer, CEO van Greenchoice. Stoppen met ‘aardkloten’, minder polderen en in actie komen, dat is wat er nodig is. Nederland kan daarin leiderschap tonen. “Met de huidige technologie is er al heel veel mogelijk in Nederland. Laten we niet teveel om ons heen kijken en laten we zelf het heft in handen nemen en doen wat er nu al kan.” Den Boer zocht aan het begin van zijn carrière naar olie en gas voor Shell. Wanneer kwam voor hem het duurzaam kantelpunt?
3. Ruud Sondag, Eneco, gelooft dat de combinatie van ecologie en economie winst oplevert
Ruud Sondag werd bekend vanwege de duurzame koers die hij inzette voor afvalverwerker Van Gansewinkel, nu Renewi. Daar realiseerde hij zich dat er winst te behalen valt uit de combinatie van ecologie en economie. Vorig jaar startte hij bij Eneco. Ten tijde van de podcast was de overname nog niet rond. Deze herfst werd bekend dat Mitsubishi samen met het Japanse energiebedrijf Chubu Eneco overneemt. Sondag stapt op.
2. Tom van Aken, Avantium, wordt betaald om risico's te nemen
Tom van Aken wil met chemisch technologiebedrijf Avantium innovaties als eerste op de markt brengen. ‘Ik word betaald om risico's te nemen’, aldus de topman.
1. Ingrid Thijssen, Alliander, maakt impact op een groot maatschappelijk vraagstuk
Ingrid Thijssen geeft als directeur van netbeheerder Alliander leiding aan 7.000 werknemers. “Wat ik ongelooflijk leuk vind aan het leidinggeven aan zo’n bedrijf, is dat je direct impact kunt hebben op het maatschappelijke vraagstuk waar je mee bezig bent.” Ze doelt op de transitie die Nederland moet maken van fossiele naar hernieuwbare energiebronnen. Hoe speelt Alliander daar een rol in?
Bron: Duurzaam Bedrijfsleven
-
19 mei 2022Waterstofbedrijven bieden volop beleggingskansenDoor: Evertjan van Roekel
Groene waterstof is vooralsnog geen direct rendabele investering, maar energiebedrijven die waterstof(technologie) ontwikkelen zijn een goede belegging voor de toekomst. Technologische innovatie kan beleggers in waterstofbedrijven hoge rendementen opleveren door een stijging van de aandelenkoers. Bovendien financieren zij een veelbelovende duurzame energietechnologie.
[Lees meer...] -
16 mei 2022Waterstofaandelen en -obligaties: risico's en kansenDoor: Sander van Zijl
Groene waterstof ontpopt zich als een belangrijke duurzame energiebron. Steeds meer bedrijven richten zich op de productie en ontwikkeling ervan. Waterstofaandelen bieden veel groeipotentieel. De technologie staat echter nog in de kinderschoenen, dus het rendement kan op korte termijn tegenvallen. Obligaties zijn een vastrentend alternatief.
[Lees meer...]