-
21 november 2019
Duurzaam ondernemer Bob bevordert leven na de dood
WindShareFund is deze maand trotse partner van Sublime Doing Donderdag. Vandaag wordt duurzaam ondernemer Bob Hendrikx onder de aandacht gebracht. Hij maakt duurzaam wonen voor iedereen bereikbaar, maar werkt nu ook aan doodskisten waarmee je verder kunt leven als boom!
Hij is pas 25 jaar, maar zijn cv leest als dat van een superheld. Bob Hendrikx maakt duurzaam wonen voor iedereen bereikbaar met woonabonnement Super Power en The Motown Movement. Nu werkt hij aan doodskisten, waarmee je verder kan leven als boom.
In Green Village op de campus van TU Delft staat één van de meest duurzame rijtjeshuizen ter wereld. Leuk, dacht Bob, destijds student architectuur, toen dit huis in 2014 werd opgeleverd, maar zo’n investering onbetaalbaar voor de overgrote meerderheid. Hij besloot met drie medestudenten te onderzoeken hoe ze duurzame bouwprincipes beschikbaar konden maken voor iedereen.
Van een maand studiefinanciering kochten ze een compleet vervallen huis in Detroit. Het plan: het huis volledig zelfvoorzienend maken en buurtbewoners meenemen in duurzame doe-het-zelf-technieken. “Het huis ligt in de armste regio van het meest welvarende land ter wereld. Er heerste veel negativiteit door armoede, leegstand en drugsproblematiek. Maar dat bood ook ruimte voor innovatie”, zegt Bob. “De huizen waren spotgoedkoop en er was weinig geld om de wet te handhaven, dus weinig regels. We konden helemaal losgaan!”
Onder de naam Motown Movement zouden de studenten een half jaartje blijven. Dit liep uit tot twee jaar. Met hulp van een crowdfunding van €250.000 bouwden ze een volledig zelfvoorzienende tweegezinswoning met tweeledige functie. Op de bovenverdieping woont een gezin. Onderin zit een educatiecentrum inclusief urban farm, die onderhouden wordt door leerlingen van de tegenover gelegen school. “Om de continuïteit van het project te waarborgen, gaan jaarlijks zeven nieuwe studenten hier op uitwisseling naar toe. Zij leren buurtbewoners hoe ze hun huis voor een prikkie kunnen verduurzamen.”
Nederlanders zijn lui
Terug in Nederland was de duurzame woonkoorts bij Bob nog lang niet gezakt. “Ook hier is nog een wereld te winnen, maar in tegenstelling tot de hands on-Amerikanen, zijn Nederlanders lui.” Bob ontwikkelde het idee voor een woonabonnement op duurzaam wonen: energie als een service.
Hij richtte het bedrijf Super Power op, waarbij bewoners voor een vast bedrag in de maand licht, warmte en verse lucht afnemen. “Na een duurzaamheidsscan installeren we de benodigde technieken die je vanaf dat moment leased. Als gebruiker betaal je maandelijks een bedrag dat lager ligt dan je huidige energierekening.” Het concept Super Power is klaar voor de praktijk. Maar dat gaat Bob niet doen. “Zodra het uitvoerend wordt, verlies ik mijn interesse. Ik ga een professioneel team op Super Power zetten, zodat ik weer verder kan.”
Huis van levende schimmel
Want Bob is alweer bezig met zijn volgende grote liefde: Mollie, ’s werelds eerste levende woning. Het is gegroeid -bouwen is hier niet het juiste woord- van mycelium, het wortelnetwerk van paddenstoelen. “Alles wat we nu in de bouw gebruiken is dood en vervuilend. De schimmel mycelium is een exponentieel groeiend materiaal dat warmte en energie kan opwekken, het is zelfhelend en waterproof. De mogelijkheden zijn zo groot.”
Hoe het is om te wonen in een levende schimmel, kon je afgelopen Dutch Design Week ervaren. Daar stond Mollie, het huis dat was gegroeid in zeven dagen. Bezoekers konden het huis aaien (het materiaal is heel fluffy) en verzorgen. “Het is levend materiaal dat water en licht nodig heeft. Vergelijk het met een Tamagotchi. In de toekomst krijgen gebruikers seintjes wat de woning nodig heeft, waar je eenvoudig via bepaalde sprays met bacteriën in kunt voorzien. En wil je een extra kamer? Dan laat je die gewoon aangroeien.”
Leven na de dood
Ben je klaar met je huis, dan kun je het met de juiste bacteriën weer in de aarde op laten gaan. En dat biedt volgens Bob nog een mooie kans voor toepassing van mycelium. “Als we doodgaan, stoppen we onszelf in een dure kist of zetten we een vlam aan en gaan we als CO2 de lucht in.” Daarom wil Bob een doodskist ontwikkelen van schimmels die, eenmaal in de grond, dode organismen omzetten in voeding voor levende organismen. “Dat zou toch een waanzinnig mooi einde zijn? Je reinigt de grond en gaat verder als boom. Zo creëer je leven na de dood.”
Over Doing Donderdag
In onze samenleving staan we samen voor kleine en grote uitdagingen. Denk aan klimaatverandering, toenemende ongelijkheid of eenzaamheid. Inspirerende doeners werken aan aansprekende initiatieven en laten daarmee zien dat vooruitgang mogelijk is en dat iedereen daar aan kan beginnen en/of bijdragen. Met Sublime Doing stellen wij deze mensen en hun initiatief aan jou voor.
Helden gezocht
Ben of ken jij iemand die zich inzet voor een betere wereld? Bijvoorbeeld iemand met een bijzonder initiatief of een mooi verhaal? Of wil je als bedrijf één van onze thema’s omarmen? Neem dan contact op met Arthur van de Graaf via arthur@sublime.nl. Wij bieden je graag een podium!
Windsharefund is de maand november trotse partner van Doing Donderdag.
Bron: Sublime
-
19 mei 2022Waterstofbedrijven bieden volop beleggingskansenDoor: Evertjan van Roekel
Groene waterstof is vooralsnog geen direct rendabele investering, maar energiebedrijven die waterstof(technologie) ontwikkelen zijn een goede belegging voor de toekomst. Technologische innovatie kan beleggers in waterstofbedrijven hoge rendementen opleveren door een stijging van de aandelenkoers. Bovendien financieren zij een veelbelovende duurzame energietechnologie.
[Lees meer...] -
16 mei 2022Waterstofaandelen en -obligaties: risico's en kansenDoor: Sander van Zijl
Groene waterstof ontpopt zich als een belangrijke duurzame energiebron. Steeds meer bedrijven richten zich op de productie en ontwikkeling ervan. Waterstofaandelen bieden veel groeipotentieel. De technologie staat echter nog in de kinderschoenen, dus het rendement kan op korte termijn tegenvallen. Obligaties zijn een vastrentend alternatief.
[Lees meer...]