-
19 maart 2019
Energie opslaan met water
We kunnen het ons in Nederland nauwelijks voorstellen, maar er zijn plekken op de wereld waar geregeld meer duurzame energie wordt opgewekt dan nodig. En daarmee groeit de behoefte om duurzaam gewonnen energie ook duurzaam op te slaan.
Gelukkig zijn er veel innovaties op dit gebied waardoor het in de toekomst goedkoper wordt om duurzame energie op te slaan. Een opvallende rol is daarbij weggelegd voor water. Twee technieken zijn veelbelovend: Het gebruik maken van de eigenschap van water dat het altijd het laagste punt ‘zoekt’ en het scheiden van zoet en zout water.
Het laagste punt
Deze methode staat bekend als pumped hydro power. Overtollige windenergie drijft pompen aan die water van laag naar hoog pompen, bijvoorbeeld naar een hoog gelegen meertje. Valt de wind stil, dan laat je het water weer naar beneden stromen, langs turbines en generatoren die elektriciteit maken. Landen met bergen doen dit al volop. Zelfs in de Belgische Ardennen staan ze. Een bijzonder plan met deze techniek ligt klaar voor het Loch Ness-meer in Schotland. Indien gerealiseerd ontstaat een opslagcapaciteit van 2,4 gigawattuur, dat is voldoende om 1 miljoen huishoudens een uur lang van stroom te voorzien. Een 86-jarige promovendus pleit voor een ondergrondse waterkrachtcentrale in Nederland.
Zoet en zout water
Deze methode maakt gebruik van Osmose. Brak water wordt met behulp van door een ‘stack’ van membranen gepompt en gescheiden in zoet water en zout water. Wanneer de batterij energie moet leveren, wordt het proces omgekeerd, waardoor ionisatie plaatsvindt, brak water ontstaat en elektriciteit wordt opgewekt. Dit proces kan steeds worden herhaald mits het op de juiste manier wordt aangestuurd. Het Delftse AquaBattery ontwikkelt de Blue Battery, die energie opslaat met behulp van water en zout. De batterij wordt getest op The Green Village, de proeftuin van de TU Delft.
Om een echt duurzame energie voorziening te realiseren is het van belang dat we blijven inzetten op innovaties om energie op te wekken en op te slaan.
-
19 mei 2022Waterstofbedrijven bieden volop beleggingskansenDoor: Evertjan van Roekel
Groene waterstof is vooralsnog geen direct rendabele investering, maar energiebedrijven die waterstof(technologie) ontwikkelen zijn een goede belegging voor de toekomst. Technologische innovatie kan beleggers in waterstofbedrijven hoge rendementen opleveren door een stijging van de aandelenkoers. Bovendien financieren zij een veelbelovende duurzame energietechnologie.
[Lees meer...] -
16 mei 2022Waterstofaandelen en -obligaties: risico's en kansenDoor: Sander van Zijl
Groene waterstof ontpopt zich als een belangrijke duurzame energiebron. Steeds meer bedrijven richten zich op de productie en ontwikkeling ervan. Waterstofaandelen bieden veel groeipotentieel. De technologie staat echter nog in de kinderschoenen, dus het rendement kan op korte termijn tegenvallen. Obligaties zijn een vastrentend alternatief.
[Lees meer...]