-
16 februari 2022
Geld beleggen zonder risico, bestaat dat?
Nu spaargeld niets meer oplevert, worden veel spaarders aangetrokken door de hogere rendementen van beleggen. Maar geld beleggen zonder risico bestaat helaas niet. De waarde van een belegging kan namelijk sterk fluctueren. Gelukkig kun je als belegger wel het risico op verlies beperken.
Kies het juiste type belegging
Het beheersen van het risico dat je als belegger loopt, begint met het kiezen van het juiste type beleggingen. Obligaties bijvoorbeeld hebben een lager risico dan aandelen omdat ze in beginsel niet in prijs schommelen. Ook worden deze leningen aan het einde van de rit doorgaans netjes afgelost. Gedurende de looptijd zorgt een vaste rente voor inkomsten. Natuurlijk maakt het qua risico wel uit wie de lener is. Gaat het om staatsobligaties van de Nederlandse overheid, een groot solide bedrijf of een kleiner bedrijf? Als de obligaties zijn bedoeld om een project te financieren zijn de voorwaarden van de lening en de onderliggende risico-rendementsverhouding van het project doorslaggevend.Risico’s groter bij aandelen
Aandelen in een bedrijf kennen doorgaans een grilliger koersverloop. Er is kans op beleggingsverlies, als de aandelen op een ongunstig moment moeten worden verkocht. Aan de andere kant kunnen de uitslagen ook positief zijn: er is ook meer potentieel voor hoge winsten. Ook hier hangt het beleggingsrisico af van het individuele bedrijf. Heeft het een hoge, stabiele inkomensstroom? En hoe zit dat in de toekomst?Zorg voor spreiding
Natuurlijk kun je nooit volledig weten hoe hoog de risico’s zijn. Daarom is het ook belangrijk om een beleggingsportefeuille te spreiden. Over aandelen in veel bedrijven, en indien gewenst ook over veel verschillende obligaties. Dit verlaagt de kans op een fors verlies.
De meeste particuliere beleggers laten die spreiding over aan een vermogensbeheerder, een beleggingsfonds of een andere beleggingsspecialist die een gespreide beleggingsportefeuille beheert. Al vanaf een kleine inleg kunnen particulieren van die spreiding profiteren.
Spreiding is ook mogelijk qua instapmoment. Elke maand een beetje beleggen verkleint de kans dat je net tijdens een hoogtepunt van de beurs instapt en lang moet wachten op herstel. Ook een lange beleggingshorizon helpt om een goed gemiddeld rendement te behalen omdat slechte beursjaren worden afgewisseld met goede jaren.Kies voor duurzaam
Een andere manier om risico te beperken is door een belegging te kiezen die de wind in de zeilen heeft of zelfs bepaalde garanties biedt. Wat dat betreft is duurzaam beleggen in alternatieve energieopwekking zoals bijvoorbeeld zonne- of windenergie een mogelijkheid.
Windmolenparken en andere schone energievormen sluiten aan op het beleid van veel overheden en bedrijven. Er zal de komende jaren voor miljarden moeten worden geïnvesteerd om de klimaatdoelen te halen. Richard Jacobs van WindShareFund: ‘Windmolenparken in Duitsland hebben veelal nog steeds een vaste afnameprijs voor opgewekte energie. Wij hebben deze in onze beleggingsportefeuille en dat biedt een mooie garantie voor onze beleggers.’
-
19 mei 2022Waterstofbedrijven bieden volop beleggingskansenDoor: Evertjan van Roekel
Groene waterstof is vooralsnog geen direct rendabele investering, maar energiebedrijven die waterstof(technologie) ontwikkelen zijn een goede belegging voor de toekomst. Technologische innovatie kan beleggers in waterstofbedrijven hoge rendementen opleveren door een stijging van de aandelenkoers. Bovendien financieren zij een veelbelovende duurzame energietechnologie.
[Lees meer...] -
16 mei 2022Waterstofaandelen en -obligaties: risico's en kansenDoor: Sander van Zijl
Groene waterstof ontpopt zich als een belangrijke duurzame energiebron. Steeds meer bedrijven richten zich op de productie en ontwikkeling ervan. Waterstofaandelen bieden veel groeipotentieel. De technologie staat echter nog in de kinderschoenen, dus het rendement kan op korte termijn tegenvallen. Obligaties zijn een vastrentend alternatief.
[Lees meer...]