-
19 juni 2020
Grote bedrijven roepen op tot groen herstel
Grote multinationals als Heineken, KLM en Shell roepen op tot een groen herstel na de coronacrisis. Samen met bijna 200 andere bedrijven bieden de multinationals vandaag een manifest aan aan minister Sigrid Kaag. In het manifest beloven de bedrijven duurzaamheid de hoeksteen van de COVID-19-herstelmaatregelen te maken. "Als we het nu niet doen, is het straks nog veel duurder", zegt MVO Nederland-directeur-bestuurder Maria van der Heijden.
Volgens de bedrijven moet de Green Deal van de EU de hoeksteen van de herstelplannen worden. Ook moeten investeringen die gedaan worden in het kader van COVID-herstel de economie richting de Sustainable Development Goals en Parijsdoelen brengen.Ten slotte vraagt het manifest de overheid om langetermijnzekerheid te bieden over het Nederlandse klimaatakkoord. Dat betekent ook dat er meetbare verplichtingen moeten komen voor de bedrijven.
Shell en KLM
Het manifest is opmerkelijk, omdat het initiatief kwam vanuit acht grote, internationaal opererende bedrijven. Deze bedrijven stonden tot nu toe als weinig duurzaam te boek. Vooral Shell en KLM lagen veel onder vuur, omdat ze te weinig doen aan het klimaat en in vervuilende sectoren (olie en luchtvaart) werken. "Sinds het Parijsakkoord, vijf jaar terug, is er eigenlijk bar weinig gebeurd", zegt Van der Heijden. "Maar nu zeggen ook deze bedrijven: we moeten streven naar groen herstel. Zo expliciet is dat nog niet eerder gezegd." Waarom de grote bedrijven zich nu uitspreken? "Ik denk dat ze ook voelen dat de maatschappelijke druk om duurzaam te zijn toeneemt."
Het manifest is ook een oproep aan het kabinet van Mark Rutte, dat nog geen definitieve keuzes heeft gemaakt over de aard van het herstel na de crisis. Terwijl de EU de Green Deal wil aanvoeren als leidraad, houdt Mark Rutte zich nog op de achtergrond. Met deze oproep van de bedrijven neemt de druk mogelijk toe om te kiezen voor duurzamer herstel.
Duurzame economie
Voor MVO (maatschappelijk verantwoord ondernemen) Nederland was dit manifest een mooie manier om te laten zien waar de bedrijven die lid zijn van de beweging voor staan. Van der Heijden: "Wij staan al langer voor versnelling van de groene economie en de bedrijven die namens ons meetekenen laat zien dat het voor de MVO-bedrijven vanzelfsprekend is. We plaatsten de oproep om het manifest te ondertekenen een week geleden en er hebben in totaal 150 bedrijven meegedaan in die korte tijd. Maar ik ben vooral blij dat andere, internationale bedrijven nu ook meedoen."
Volgens MVO Nederland is slechts 12 procent van de Nederlandse economie nu duurzaam. Dat percentage moet binnen vijf jaar naar 20 procent. Dan, zo berekenden onderzoekers, ontstaat er een golf waarin duurzaamheid mainstream doorbreekt en steeds populairder wordt. Volgens Van der Heijden is nu investeren in duurzaamheid belangrijk. "Het uitstellen van duurzame investeringen vanwege de crisis is uiteindelijk alleen maar duurder, omdat je de investeringen toch een keer moet doen om het klimaatakkoord te halen."
Bron: Duurzaam Bedrijfsleven
-
19 mei 2022Waterstofbedrijven bieden volop beleggingskansenDoor: Evertjan van Roekel
Groene waterstof is vooralsnog geen direct rendabele investering, maar energiebedrijven die waterstof(technologie) ontwikkelen zijn een goede belegging voor de toekomst. Technologische innovatie kan beleggers in waterstofbedrijven hoge rendementen opleveren door een stijging van de aandelenkoers. Bovendien financieren zij een veelbelovende duurzame energietechnologie.
[Lees meer...] -
16 mei 2022Waterstofaandelen en -obligaties: risico's en kansenDoor: Sander van Zijl
Groene waterstof ontpopt zich als een belangrijke duurzame energiebron. Steeds meer bedrijven richten zich op de productie en ontwikkeling ervan. Waterstofaandelen bieden veel groeipotentieel. De technologie staat echter nog in de kinderschoenen, dus het rendement kan op korte termijn tegenvallen. Obligaties zijn een vastrentend alternatief.
[Lees meer...]