-
06 januari 2021
Investeren in duurzame projecten: de mogelijkheden
Dat geld op de spaarrekening niet meer rendeert, is oud nieuws. Maar wat is het alternatief? Investeren in duurzame projecten is een goede keuze voor wie een aantrekkelijk rendement wil combineren met oog voor een leefbare toekomst. Wat zijn de mogelijkheden?
Duurzaam investeren via een bank
Een investering kan verschillende doelen hebben. Geld, persoonlijke groei, maar ook CO2-reductie of een gezondere planeet voor toekomstige generaties. Wanneer al deze doelen tot de verbeelding spreken, kan het interessant zijn om te investeren in duurzame projecten. Een relatief eenvoudige manier om dit te doen, is via een bank. Veel banken hebben speciale duurzame investeerdersfondsen. Via de Eerlijke Bankwijzer is te zien welke banken veel aandacht besteden aan zaken als duurzaamheid, en welke banken daar veel minder mee bezig zijn.
Duurzaam investeren kan uiteraard ook zonder tussenkomst van een bank. Bijvoorbeeld via door de overheid goedgekeurde groenfondsen - alhoewel daar ook nadelen aan kleven.Duurzaam investeren via crowdfunding
Een andere manier om te investeren in duurzame projecten is via crowdfunding. Investeerders beslissen zelf welk initiatief ze steunen, zonder tussenkomst van een bank of een andere financiële tussenpersoon. Vrijwel alle crowdfundingplatforms bieden duurzame projecten aan, sommige platforms zijn zelfs gespecialiseerd in duurzame projecten.
Crowdfunding heeft enkele nadelen. Zo is de financiering pas rond wanneer het beoogde totaalbedrag is verzameld. Er is dus geen zekerheid of het duurzame project überhaupt van de grond komt. Ook bestaat de kans dat een bedrijf niet meer aan de financiële verplichtingen kan voldoen. Die is met name bij startende ondernemers aanwezig.Investeren in je eigen huis
Niet alle duurzame projecten vinden ver van huis plaats. Steeds meer mensen kiezen ervoor om te investeren in verduurzaming van de eigen woning. Met als doel het energierekening en ecologische voetafdruk te verlagen en het wooncomfort en de woningwaarde te verhogen.
Binnenshuis verduurzamen kan op verschillende manieren. Denk aan het isoleren van muren of daken, het aanmeten van (drie)dubbel glas of het plaatsen van zonnepanelen of een warmtepomp.
Het nadeel van investeren in je eigen huis is dat de mogelijkheden financieel beperkt zijn. Het laaghangend fruit is snel geplukt, daarna wordt het lastig om nog een aantrekkelijk rendement uit de investering te kunnen halen. Verbeterjehuis.nl geeft informatie over de (subsidie)mogelijkheden.Investeren in windenergie
Voor een duurzame investering met meer financiële zekerheid dan crowdfunding en ruimere mogelijkheden dan binnenshuis verduurzamen, is beleggen in windenergie een aantrekkelijk alternatief. WindShareFund biedt financiële zekerheid, door te investeren in Duitse windmolenparken: de Duitse windenergiemarkt vormt een stabiel investeringsklimaat dankzij de door de overheid gegarandeerde vaste afnameprijzen. Bovendien lopen beleggers geen risico dat de bouw van de parken wordt stilgelegd door bezwaren van omwonenden – de windmolenparken draaien immers al jaren.
Ook de ruime financiële mogelijkheden zijn een voordeel. Al vanaf €1.000 is het mogelijk duurzaam te investeren, via ClimateBonds. WindShareFund sluit risico’s zoveel mogelijk uit, zodat er met weinig zorgen geïnvesteerd kan worden in dit duurzame project.
-
8 februari 2021Klimatologische effecten op duurzame energieDoor: Evertjan van Roekel
Zonne- en windenergie spelen een grote rol in de Europese energievoorziening nu en later. De opwekking is afhankelijk van weersomstandigheden waardoor de impact van meteorologische fluctuaties groter wordt. Europese energiedistributie kan tekorten compenseren.
[Lees meer...] -
3 februari 2021Geld beleggen zonder risico, bestaat dat?Door: Evertjan van Roekel
Nu spaargeld niets meer oplevert, worden veel spaarders aangetrokken door de hogere rendementen van beleggen. Maar geld beleggen zonder risico bestaat helaas niet. De waarde van een belegging kan namelijk sterk fluctueren. Gelukkig kun je als belegger wel het risico op verlies beperken.
[Lees meer...]