-
13 december 2021
Investeren in windmolens, wat zijn de mogelijkheden?
Door te investeren in windmolens draag je bij aan de productie van schone energie, én het levert een mooi rendement op. Investeren in windmolens kan op verschillende manieren. Met een klimaatobligatie loopt een investeerder het minste risico, dankzij een vast rentepercentage.
Investeren in windmolens via klimaatobligaties
Investeren in windmolens kan op verschillende manieren, bijvoorbeeld via groene of klimaatobligaties. Daarmee verstrekken beleggers een lening tegen een vaste rente, die dient als financiering van een windmolenpark. WindShareFund investeert met de uitgifte van ClimateBonds in hoogwaardige windmolenparken in Duitsland. Het betreft een duurzame belegging met zo min mogelijk risico. Deelnemers ontvangen een basisrente van 3 procent per jaar met een looptijd van maximaal tien jaar.Investeren in windmolens via aandelen
Een aandeel kopen is ook een vorm van investeren. Met een aandeel bezit de investeerder een deel van de onderneming - bijvoorbeeld een windmolenproject. De belegger verdient geld door een winstuitkering of door zijn aandelen te verkopen wanneer ze in waarde zijn gestegen. Aan aandelen kleven meer risico’s dan aan obligaties. Aandeelhouders ontvangen geen vast rentepercentage, aangezien de koers schommelt. Zij zullen dan ook proberen in te spelen op koersdalingen en -stijgingen. Er is een grotere kans op winst, maar óók een grotere kans op verlies.Wat gebeurt er met een investering in windmolens?
Investeerders betalen met een aandeel of obligatie mee aan de kosten van de bouw en de levenscyclus van een windmolen. Op land is een windmolen na acht tot tien jaar winstgevend, voor zee staat ongeveer twaalf jaar. Soms kan de bouw van een windpark worden stilgelegd. Daarom is het verstandig te investeren in windmolenparken die al in gebruik zijn. De windmolens van WindShareFund staan onder meer in de Duitse parken Hochborn en Keilberg en draaien al jaren.
-
19 mei 2022Waterstofbedrijven bieden volop beleggingskansenDoor: Evertjan van Roekel
Groene waterstof is vooralsnog geen direct rendabele investering, maar energiebedrijven die waterstof(technologie) ontwikkelen zijn een goede belegging voor de toekomst. Technologische innovatie kan beleggers in waterstofbedrijven hoge rendementen opleveren door een stijging van de aandelenkoers. Bovendien financieren zij een veelbelovende duurzame energietechnologie.
[Lees meer...] -
16 mei 2022Waterstofaandelen en -obligaties: risico's en kansenDoor: Sander van Zijl
Groene waterstof ontpopt zich als een belangrijke duurzame energiebron. Steeds meer bedrijven richten zich op de productie en ontwikkeling ervan. Waterstofaandelen bieden veel groeipotentieel. De technologie staat echter nog in de kinderschoenen, dus het rendement kan op korte termijn tegenvallen. Obligaties zijn een vastrentend alternatief.
[Lees meer...]