-
21 januari 2020
Offshore windpark voor 4,5 miljoen huishoudens van start
De bouw van het grootste windpark ter wereld is begonnen. Afgelopen week werd de eerste schep in de grond gezet in het Britse plaatsje Ulrome. In het water voor deze kustplaats komen minstens drie windparken met een gecombineerd vermogen van 3,6 gigawatt - genoeg voor 4,5 miljoen huishoudens.
De bouw zal volgens bouwer SSE Renewables zo'n twee jaar duren en in 2023 moet de eerste stroom van de parken aan land komen. De voorbereidingen in Ulrome bestaan uit het aanleggen van 32 kilometer kabel, die de windstroom naar het Britse elektriciteitsnet leiden.
Haliade-X
De drie parken (Creyke Beck A, Creyke Beck B en Teesside A) zijn elk 1,2 gigawatt groot. Ze komen in de Doggersbank te staan, 125 tot 290 kilometer van de kust. Daar is het water relatief ondiep, wat de bouw vergemakkelijkt. Ondertussen is het ver genoeg van de kust om het uitzicht voor kustbewoners niet te verpesten.
De turbines in de parken zijn de grootsten ter wereld: elk park krijgt Haliade X-turbines, met een vermogen van 12 megawatt. De proefversie van deze turbine produceert op dit moment elektriciteit op de Maasvlakte.
Kunstmatig eiland voor waterstof
Aanvankelijk zullen twee van de geplande windparken aangelegd worden. In de toekomst komt het derde park erbij, met een optie om zelfs nog een vierde park te bouwen. Zo kan de Doggersbank één van de belangrijkste locaties voor duurzame energie van Europa worden.
De Britten zijn eigenaar van de ondiepte in de Noordzee. Netbeheerder TenneT heeft plannen om met de Noordzeelanden een kunstmatig 'energie-eiland' te bouwen in de Doggersbank. Daar zou de stroom van windturbines bijvoorbeeld omgezet kunnen worden in waterstof, om het vervolgens met pijpleidingen goedkoop en zonder verlies naar omliggende landen te transporteren. Voorlopig zullen de reuzenparken hun stroom echter leveren aan miljoenen Britse huishoudens.
Bron: Duurzaam Bedrijfsleven
-
19 mei 2022Waterstofbedrijven bieden volop beleggingskansenDoor: Evertjan van Roekel
Groene waterstof is vooralsnog geen direct rendabele investering, maar energiebedrijven die waterstof(technologie) ontwikkelen zijn een goede belegging voor de toekomst. Technologische innovatie kan beleggers in waterstofbedrijven hoge rendementen opleveren door een stijging van de aandelenkoers. Bovendien financieren zij een veelbelovende duurzame energietechnologie.
[Lees meer...] -
16 mei 2022Waterstofaandelen en -obligaties: risico's en kansenDoor: Sander van Zijl
Groene waterstof ontpopt zich als een belangrijke duurzame energiebron. Steeds meer bedrijven richten zich op de productie en ontwikkeling ervan. Waterstofaandelen bieden veel groeipotentieel. De technologie staat echter nog in de kinderschoenen, dus het rendement kan op korte termijn tegenvallen. Obligaties zijn een vastrentend alternatief.
[Lees meer...]