-
05 november 2019
Opbrengst van Nederlandse windenergie blijkt grillig in oktober
Oktober was een grillige maand op het gebied van windenergie in Nederland, met veel pieken en dalen. Toch werd er 15 procent meer windenergie opgewekt dan in oktober van vorig jaar.
Dat blijkt uit cijfers van Energieopwek.nl, een website die precies laat zien hoeveel duurzame energie er opgewekt wordt in Nederland. De website is een initiatief van het Energieakkoord, in samenwerking met EnTranCe/Hanzehogeschool Groningen, Tennet, Gasunie en Netbeheer Nederland.
Nederlandse windenergie
Er werd in oktober gemiddeld 33.000 megawattuur aan windenergie per dag opgewekt. Zowel 11 als 26 oktober waren de uitschieters, met een opbrengst van meer dan 85.000 megawattuur. Daar stonden echter vijf mindere dagen tegenover, waar de Nederlandse windmolens gezamenlijk minder dan 10.000 megawattuur opleverden.
De opbrengst van windmolens op zee steeg slechts enkele procenten, ten opzichte van oktober vorig jaar. De windproductie op land steeg echter met 20 procent. De reden hiervoor is dat er sinds vorig jaar meer windmolens op land zijn geïnstalleerd, terwijl het aantal offshore windmolens gelijk bleef.
Zonne-energie in Nederland
Oktober was daarnaast minder zonnig dan dezelfde maand in 2018. Toch werd er 5 procent meer zonne-energie opgewekt, vanwege het groeiende aantal geïnstalleerde zonnepanelen in Nederland.
De totale geïnstalleerde capaciteit aan duurzame energie in Nederland stijgt nu al jaren, blijkt uit cijfers van Energieopwek.nl. Dit jaar bereikt duurzame energie een aandeel van bijna 9 procent van het totale Nederlandse energieaanbod. Volgens het Planbureau van de Leefomgeving kan dat aandeel in 2020 op 11,4 procent uitkomen.
Windenergie in Europa en wereldwijd
Ook op Europese en wereldwijde schaal zit windenergie in de lift. In 2018 nam windenergie 14 procent van de totale elektriciteitsproductie in Europa voor zijn rekening. In 2017 was dat nog 12 procent. Wereldwijd werd er in 2018 zo’n 51,3 gigawatt aan nieuwe windmolens geïnstalleerd. In 2017 was dat ietsje meer: 53,2 gigawatt.
Bron: Duurzaam Bedrijfsleven
-
19 mei 2022Waterstofbedrijven bieden volop beleggingskansenDoor: Evertjan van Roekel
Groene waterstof is vooralsnog geen direct rendabele investering, maar energiebedrijven die waterstof(technologie) ontwikkelen zijn een goede belegging voor de toekomst. Technologische innovatie kan beleggers in waterstofbedrijven hoge rendementen opleveren door een stijging van de aandelenkoers. Bovendien financieren zij een veelbelovende duurzame energietechnologie.
[Lees meer...] -
16 mei 2022Waterstofaandelen en -obligaties: risico's en kansenDoor: Sander van Zijl
Groene waterstof ontpopt zich als een belangrijke duurzame energiebron. Steeds meer bedrijven richten zich op de productie en ontwikkeling ervan. Waterstofaandelen bieden veel groeipotentieel. De technologie staat echter nog in de kinderschoenen, dus het rendement kan op korte termijn tegenvallen. Obligaties zijn een vastrentend alternatief.
[Lees meer...]