-
20 oktober 2018
Klimaatverandering = opbrengstverandering?
Een symbiose van natuurlijke en door de mens veroorzaakte effecten verandert het klimaat. Ondanks vele inspanningen en intentieverklaringen, gebeurt dit steeds sneller. Het doel van het beperken van de opwarming van de aarde tot ruim onder de 2 ° C, zoals beschreven in de COP21-overeenkomst van Parijs, is nog ver weg.
Momenteel is onze aarde op weg naar een temperatuurstijging van 3 tot 4 ° C, al in deze eeuw. De consequenties van deze veranderingen zijn bekend en bijvoorbeeld door het Intergouvernementeel Panel voor Klimaatverandering (IPCC), het Duitse Klimaatconsortium en de Münchener Rückversicherung (een grote Duitse verzekeraar), voldoende gedocumenteerd. Onderstaande diagram van "klimafakten.de" illustreert de belangrijkste krachten in samenhang:
Een grotere afbeelding van dit diagram vindt u hier.
Waarmee hebben windmolens te maken in het kader van klimaatverandering?
De gevolgen van deze snelle klimaatverandering zijn bekend en zijn nu al merkbaar. Voor windmolens betekenen deze tevens extremere windomstandigheden. Dit zou kunnen leiden tot een veel hoger aandeel onbruikbare wind. Wind die te zwak of te sterk is, kan de molens namelijk niet laten draaien. Binnen de windenergietechniek spreekt men van de Weibull-verdeling om de windsnelheden te beschrijven. Als de winden geconcentreerd zijn in het bereik van 3 tot 25 m/s, dat vormt het bereik van de standaard wind in- en uitschakel windsnelheden van moderne windturbines (WKA), dan is de energieopbrengst hoog. Dalende windsnelheden in de onbruikbare gebieden onder 3 m/s en meer dan 25 m/s, zorgen ervoor dat opbrengst afneemt. Bij de huidige "normaal verdeelde" wind valt ongeveer 83% van de aanwezige wind in het bruikbare bereik. Bij veranderingen naar extremere winden, zou dit naar verwachting kunnen terugvallen naar 79%, waardoor opbrengsten zouden kunnen verminderen.
Zijn er mogelijkheden om deze klimaat gerelateerde winstrisico's tegen te gaan? Jazeker!
Het is nodig om de resultaten van windturbines te blijven meten en controleren. Dit om te voorkomen dat hun technische mogelijkheden onbenut blijven. Meer dan twee derde van alle windturbines blijft in meer of mindere achter in verhouding tot de resultaten die zouden kunnen worden behaald. Vermijdbare tekortkomingen van 3-7% in de jaarlijkse energieopbrengst zijn niet ongewoon. De reden hiervoor is eigenlijk altijd een niet volledig efficiënt opererende turbine. Als windenergie een stabiele pijler van de energietransitie en een lonende investeringsmogelijkheid wil blijven voor de toekomst, dan is het essentieel dat eigenaren van windturbines ook structureel operationele data-analyses blijven uitvoeren. Zo blijven windturbines hun optimale rendement behalen. Bovendien, als we bestaande technologieën, hun werking en onze verwachtingen aanpassen aan de veranderende omstandigheden, zijn er geen onaangename verrassingen!
-
19 mei 2022Waterstofbedrijven bieden volop beleggingskansenDoor: Evertjan van Roekel
Groene waterstof is vooralsnog geen direct rendabele investering, maar energiebedrijven die waterstof(technologie) ontwikkelen zijn een goede belegging voor de toekomst. Technologische innovatie kan beleggers in waterstofbedrijven hoge rendementen opleveren door een stijging van de aandelenkoers. Bovendien financieren zij een veelbelovende duurzame energietechnologie.
[Lees meer...] -
16 mei 2022Waterstofaandelen en -obligaties: risico's en kansenDoor: Sander van Zijl
Groene waterstof ontpopt zich als een belangrijke duurzame energiebron. Steeds meer bedrijven richten zich op de productie en ontwikkeling ervan. Waterstofaandelen bieden veel groeipotentieel. De technologie staat echter nog in de kinderschoenen, dus het rendement kan op korte termijn tegenvallen. Obligaties zijn een vastrentend alternatief.
[Lees meer...]