-
19 maart 2020
Record aantal zonnepalen aangesloten op elektriciteitsnetten
Netbeheerder Liander sloot in 2019 een recordaantal zonnepanelen aan op zijn elektriciteitsnetten. In bijna elke provincie verdubbelde het aantal zonnepanelen in 2019 ten opzichte van het jaar ervoor.
De populariteit van zonnepanelen blijft toenemen onder zowel consumenten als eigenaren van grote bedrijfspanden en ontwikkelaars van grootschalige zonneweiden. Als gevolg daarvan boekte Liander vorig jaar een record op het aantal aangesloten zonnepanelen in Friesland, Flevoland, Noord-Holland, Gelderland en een deel van Zuid-Holland. Het gaat om zonnepanelen op woningen, bedrijfsdaken en zonneweiden.
Snelle groei zonnepanelen
Aantrekkelijke fiscale regelingen van de overheid en doelstellingen voor duurzaam opgewekte energie in het Klimaatakkoord dragen vooral bij aan de snelle groei van het aantal aangesloten zonnepanelen. De gevolgen voor het elektriciteitsnet zijn echter enorm.
Stroom die de eigenaren van zonnepanelen niet zelf gebruiken wordt aan het net terug geleverd. Dat vraagt om veel capaciteit van de elektriciteitskabels. Op plekken waar dunne kabels met relatief weinig capaciteit liggen, zoals in landelijke gebieden, is dat een uitdaging.
Vol elektriciteitsnet
Er moet fors in energienetten geïnvesteerd worden om de snelgroeiende vraag van zonneparken bij te benen. Een zonneweide kan namelijk binnen een jaar operationeel zijn, maar de uitbreiding van een groot elektriciteitsverdeelstation kan wel vijf tot acht jaar in beslag nemen. Dat komt onder meer door lange vergunningstrajecten en procedures. In 2020 investeert Liander € 882 mln in de energienetten.
Ondertussen blijven de wachttijden oplopen. Volgens Liander is het niet vanzelfsprekend dat producenten van duurzaam opgewekte stroom dit overal direct kunnen terugleveren. In gebieden waar de capaciteit van het elektriciteitsnet zijn grenzen heeft bereikt, moeten producenten soms langer wachten op extra netcapaciteit.
Bron: Duurzaam Bedrijfsleven
-
19 mei 2022Waterstofbedrijven bieden volop beleggingskansenDoor: Evertjan van Roekel
Groene waterstof is vooralsnog geen direct rendabele investering, maar energiebedrijven die waterstof(technologie) ontwikkelen zijn een goede belegging voor de toekomst. Technologische innovatie kan beleggers in waterstofbedrijven hoge rendementen opleveren door een stijging van de aandelenkoers. Bovendien financieren zij een veelbelovende duurzame energietechnologie.
[Lees meer...] -
16 mei 2022Waterstofaandelen en -obligaties: risico's en kansenDoor: Sander van Zijl
Groene waterstof ontpopt zich als een belangrijke duurzame energiebron. Steeds meer bedrijven richten zich op de productie en ontwikkeling ervan. Waterstofaandelen bieden veel groeipotentieel. De technologie staat echter nog in de kinderschoenen, dus het rendement kan op korte termijn tegenvallen. Obligaties zijn een vastrentend alternatief.
[Lees meer...]