-
04 oktober 2018
Sustainable Development Goals
In september 2015 hebben de Verenigde Naties de Sustainable Development Goals (SDG’s) voor 2030 vastgesteld. Het gaat om 17 ambitieuze doelstellingen op het gebied van o.a. klimaat, armoede, gezondheidszorg en onderwijs. Om deze SDG’s voor 2030 te kunnen realiseren, is er jaarlijks 5.000 tot 7.000 miljard dollar aan investeringen nodig.
Zonder kapitaal van institutionele en private beleggers is dit niet mogelijk. Deze doelen werden gecreëerd als een wereldwijde oproep tot actie voor positieve verandering. Aan die actie kunnen wij allemaal meedoen. De doelen erkennen dat alle sociale en milieudoelstellingen met elkaar zijn verbonden en van invloed zijn op iedereen in de internationale gemeenschap. Het gaat erom wat de hele wereld moet doen om te zorgen dat we een leefbare planeet hebben en ongelijkheid verminderen. Alle doelen zijn met elkaar verbonden. Klimaatverandering houdt bijvoorbeeld verband met ons voedselsysteem, economische groei, toegang tot schone energie en onze bodems. We kunnen niet langer denken en handelen in afzonderlijke factoren. Alles hangt samen. Het verminderen van armoede, het vergroten van gelijkheid, het bieden van toegang tot schone energie en het creëren van meer duurzame steden vereisen allemaal een bepaalde vorm van financiële investering.
Impactinvestering speelt een cruciale rol omdat privékapitaal wordt ingezet om maatschappelijke problemen aan te pakken. Om impactbeleggingen te laten slagen, moet je heel scherp kijken naar de aard van de belegging waarbij de investeerder zich afvraagt: "Wat doet mijn geld voor een schonere planeet of voor gelijke kansen voor iedereen?" Vanaf daar moet actie worden ondernomen.De SDG's dwingen de financiële sector om door een andere lens te kijken en de ware waarde van beleggen te onderzoeken alsmede beleggers te stimuleren om anders te denken. De urgentie om te veranderen hoe de financiële sector kijkt naar beleggen en hoe beleggers hun geld momenteel gebruiken, is duidelijk. We kunnen het zien in klimaatverandering, massale migratie en de toenemende sociale ongelijkheid in de wereld. Dit is een urgentie die direct van toepassing is op elk land en iedereen - bij ons thuis, in onze gezinnen en in onze gemeenschappen. We kunnen onze ogen niet meer sluiten voor de prangende vragen van onze huidige maatschappij.
We zien een duidelijke vraag in de markt, onder andere van retail beleggers, voor SDGinvesteringsmogelijkheden zoals impact investing. Om die reden is het van belang dat impact investing breed toegankelijk wordt en het voor iedere belegger mogelijk is om te investeren in duurzame projecten die actief bijdragen aan het realiseren van de UN Sustainable Development Goals. Een breed toegankelijk beleggingsproduct, waarmee direct wordt
geïnvesteerd in duurzame energie, maakt dit mogelijk voor een ieder. Investering in windenergie draagt het meest direct bij aan de SDG’s Affordable and Clean Energy en Climate Action. Maar uiteindelijk hangen alle SDG’s hangen samen, dus door te investeren in windenergie, investeren we in het grotere plaatje en uiteindelijk in een betere wereld.
-
19 mei 2022Waterstofbedrijven bieden volop beleggingskansenDoor: Evertjan van Roekel
Groene waterstof is vooralsnog geen direct rendabele investering, maar energiebedrijven die waterstof(technologie) ontwikkelen zijn een goede belegging voor de toekomst. Technologische innovatie kan beleggers in waterstofbedrijven hoge rendementen opleveren door een stijging van de aandelenkoers. Bovendien financieren zij een veelbelovende duurzame energietechnologie.
[Lees meer...] -
16 mei 2022Waterstofaandelen en -obligaties: risico's en kansenDoor: Sander van Zijl
Groene waterstof ontpopt zich als een belangrijke duurzame energiebron. Steeds meer bedrijven richten zich op de productie en ontwikkeling ervan. Waterstofaandelen bieden veel groeipotentieel. De technologie staat echter nog in de kinderschoenen, dus het rendement kan op korte termijn tegenvallen. Obligaties zijn een vastrentend alternatief.
[Lees meer...]