-
17 oktober 2018
The price of doing the same old thing is far higher than the price of change
Deze woorden sprak de toen kersverse president van de VS Bill Clinton in 1993. Deze quote is vandaag de dag nog steeds relevant in het kader van een van de belangrijkste maatschappelijke uitdagingen waar we nu samen voor staan: de energietransitie.
De noodzaak hiervan is ondertussen wijdverbreid geaccepteerd. Maar laten we ook vooral focussen op de voordelen en kansen voor innovatie die deze transitie biedt. Niet iedereen is morgen van het aardgas af, zal emissie loos forenzen of zijn woning in energieklasse A kunnen plaatsen. Dat hoeft ook niet van stel op sprong, maar hier willen we wel naartoe en dat moet dan ook een doelstelling zijn. De maatschappelijke kosten van het gebruik van fossiele brandstoffen zijn hoog. Te hoog om op deze voet verder te gaan. Het is simpelweg duurder om ons te beschermen tegen een nog snellere opwarming van de aarde dan te investeren in technieken die deze helpen afremmen. Bovendien, fossiele brandstoffen raken ooit op en we zijn te afhankelijk van politiek instabiele regio’s die voorzien in de voorraad die er nog wel is. Deze afhankelijkheid verminderen met initiatieven die klimaatverandering afremmen, onze planeet leefbaar helpen houden en helpen om middels innovatie onze samenleving te verbeteren, is een overduidelijke win-winsituatie.
De vraag is allang niet meer óf we moeten veranderen. De Sustainable Development Goals van de Verenigde Naties voor 2030 zijn te benoemen als een antwoord op die vraag. De duurzame ontwikkelingsagenda staat. We moeten samen gaan kijken hoe we die dan precies gaan invullen. En beter nog, hoe gaan we dit versneld doen? De energiekosten van zonne- en windenergie zijn enorm gedaald door innovaties en schaalgrootte. Bijna dagelijks dienen zich nieuwe innovaties aan op het gebeid van duurzame opslag van energie en nieuwe vormen van duurzaam energie opwekken. Het rendement stijgt terwijl de kosten dalen. Als we met z’n allen de energietransitie als kans zien in plaats van slechts een verplichting, kan alleen die mindset change al een enorme extra bijdrage leveren aan een schonere en eerlijkere economische productiviteit. Als we nu beginnen, dan zien we dit over 10 jaar als een cadeau aan onszelf en toekomstige generaties.
Over generaties gesproken. Er valt een toenemende interesse te constateren in impact beleggen, ook onder de jongere generaties. En dat is mooi. Wieke Maarleveld, Product Manager & Advisor Impact Investing Van Lanschot, constateerde hetzelfde. Volgens Van Lanschot is nu al de helft van jonge generatie er in geïnteresseerd. Het sterkt mij in de overtuiging dat het denken in kansen en oplossingen niet alleen beter is voor het milieu, maar ook voor onze financiële toekomst.
Vandaar tot besluit een oproep uitgedrukt in een quote van een andere, wereldberoemde Amerikaan: A little less conversation, a little more action!
-
19 mei 2022Waterstofbedrijven bieden volop beleggingskansenDoor: Evertjan van Roekel
Groene waterstof is vooralsnog geen direct rendabele investering, maar energiebedrijven die waterstof(technologie) ontwikkelen zijn een goede belegging voor de toekomst. Technologische innovatie kan beleggers in waterstofbedrijven hoge rendementen opleveren door een stijging van de aandelenkoers. Bovendien financieren zij een veelbelovende duurzame energietechnologie.
[Lees meer...] -
16 mei 2022Waterstofaandelen en -obligaties: risico's en kansenDoor: Sander van Zijl
Groene waterstof ontpopt zich als een belangrijke duurzame energiebron. Steeds meer bedrijven richten zich op de productie en ontwikkeling ervan. Waterstofaandelen bieden veel groeipotentieel. De technologie staat echter nog in de kinderschoenen, dus het rendement kan op korte termijn tegenvallen. Obligaties zijn een vastrentend alternatief.
[Lees meer...]