-
18 maart 2019
Van aardgas naar waterstof?
Nu de aardgaskraan in Groningen dichtgedraaid wordt, is er eindelijk meer aandacht voor alternatieven. Verwarmen op waterstofgas lijkt zo op het eerste oog het ideale duurzame alternatief voor verwarmen op aardgas.
Bij de verbranding komt geen CO2 vrij. Bovendien hebben we de infrastructuur er al voor liggen.
Waterstof is geen energiebron, zoals zon, wind of aardgas, maar een energiedrager. Voordat we het kunnen gebruiken, moeten we het éérst produceren. Dat kan bijvoorbeeld door waterstof te halen uit aardgas, maar dat is niet duurzaam. Door middel van een techniek die elektrolyse heet, is het ook mogelijk om waterstof te winnen uit water. Elektrolyse splitst het water in waterstof en zuurstof. Dat levert geen schadelijke uitstoot op, maar er is wel veel elektriciteit voor nodig. Als we er in slagen om die stroom op een duurzame manier op te wekken, bijvoorbeeld met wind- of zonne-energie, hebben we een interessant alternatief voor fossiele brandstoffen. In combinatie met zonnepanelen en windmolens kan waterstof een rol spelen in een energievoorziening zonder CO2-uitstoot.
Waterstof via het aardgasnet
Waterstof is een gas dat prima geschikt is als brandstof voor de cv-ketel. Ook koken met waterstof is technisch mogelijk. Maar als we het over de energietransitie hebben, is misschien wel het belangrijkste voordeel van waterstof dat de benodigde infrastructuur er al ligt. De afgelopen zestig jaar hebben we in heel Nederland een omvangrijk aardgasnet aangelegd. Dat netwerk is fijnmazig en verkeert nog in uitstekende conditie. Enkele kleine aanpassingen zijn voldoende om het te kunnen gebruiken voor het transport van waterstof.
De cv-ketels in de Nederlandse woningen kunnen niet van het ene op het andere moment overstappen van aardgas op waterstof. Voor waterstof is een andere brander nodig. Dit zal in de meeste gevallen betekenen dat de huidige cv-ketels vervangen moeten worden. De bestaande leidingen en radiatoren blijven werken zoals ze dat nu ook doen.
Waterstof is geen experiment
Kiezen we voor waterstof om mee te stoken en te koken, dan is dat zeker geen sprong in het duister. Waterstof wordt vooral in de industrie al veelvuldig als brandstof gebruikt. In de meeste gevallen is dat waterstof die gemaakt wordt door aardgas te splitsen. De productie ervan is dus nog niet duurzaam, maar als energiedrager heeft waterstof zich al ruimschoots bewezen.
Uitdagingen
Voordat waterstof op grote schaal aardgas gaat vervangen, moeten er dus investeringen gedaan worden in ketels en netwerken. Daarnaast is de efficiency en daarmee de kostprijs een punt van aandacht. Gelet op de grote voordelen van waterstof is dat waarschijnlijk een kwestie van tijd. Met een innovatieve mindset zijn deze uitdagingen te overkomen en zal waterstof een belangrijke rol gaan spelen in de warmtevoorziening in eerste instantie voor wijken die niet geschikt zijn voor andere oplossingen zoals elektrische warmtepompen of een warmtenet. Bijvoorbeeld regio’s met oudere boerderijen of historische binnensteden.
Bronnen:
-
6 januari 2021Investeren in duurzame projecten: de mogelijkhedenDoor: Evertjan van Roekel
Dat geld op de spaarrekening niet meer rendeert, is oud nieuws. Maar wat is het alternatief? Investeren in duurzame projecten is een goede keuze voor wie een aantrekkelijk rendement wil combineren met oog voor een leefbare toekomst. Wat zijn de mogelijkheden?
[Lees meer...] -
4 januari 2021Investeren in windmolens, wat zijn de mogelijkheden?Door: Sander van Zijl
Door te investeren in windmolens draag je bij aan de productie van schone energie, én het levert een mooi rendement op. Investeren in windmolens kan op verschillende manieren. Met een klimaatobligatie loopt een investeerder het minste risico, dankzij een vast rentepercentage.
[Lees meer...]