-
15 juli 2019
Wat een tijd!
Op vakantie gaan, vroeger, dat was nogal wat, in mijn beleving althans. Juist ook omdat we elk jaar zo’n 4 weken in het buitenland vertoefden. Vriendjes en vriendinnetjes thuis achterlatend. Zij moesten zich vermaken in en met het Hollandse klimaat terwijl wij altijd het zuiden, en daarmee de zon, opzochten.
Op vakantie gaan, vroeger, dat was nogal wat, in mijn beleving althans. Juist ook omdat we elk jaar zo’n 4 weken in het buitenland vertoefden. Vriendjes en vriendinnetjes thuis achterlatend. Zij moesten zich vermaken in en met het Hollandse klimaat terwijl wij altijd het zuiden, en daarmee de zon, opzochten. Dat was nogal wat, opstaan in het donker en erg vroeg de straat uit rijden. De vakantie begon dan echt, met uren, nee dagenlang in de auto zitten. De caravan erachter en met een rustig doch gestaag gangetje richting het zuiden. Dikwijls werden er meerdere landen aangedaan,al was het alleen maar al tijdens de lange reis richting de eindbestemming. En ja, dat was nogal wat. Grensbewaking met de daarbij behorende paspoortcontrole, een andere taal en vreemd geld wat meer dan wel juist minder waard was. Ook als kind waren dit soort zaken nog wel te begrijpen. Echter, het meest intrigeerde mij de tijd. Reden we ergens de grens over, was het ineens een uur later. Als kind kwam gelijk in me op dat die kinderen daar dan altijd een uur later naar bed mochten. Of was het juist eerder? Eigenlijk had ik geen flauw idee maar gek vond ik het wel.
Inmiddels hebben we hier in Nederland ook de zomertijd al lang weer ingevoerd. Inderdaad weer, omdat deze in 1942 al een keer afgeschaft werd. Zo heel nieuw was het idee overigens niet om de klok In het voorjaar in tijd vooruit en in het najaar achteruit te zetten. Ene meneer Franklin uit Amerika wilde een paar eeuwen terug al graag ‘eerder op de dag leven’ omdat de zon er al was. Ook de Brit William Willet had al wat eigen ideeën om de tijd te verzetten. Uiteindelijk waren het onze oosterburen die de daad bij het woord voegden. Diezelfde buren schaften het in de Tweede Wereldoorlog ook weer af om het later toch weer in te voeren. Uiteindelijk ging Nederland in de jaren zeventig weer ‘om’ en werd de zomertijd ingesteld. Het was de oliecrisis in die jaren die leidend was voor dit besluit. Besparen, zuinig met energie(bronnen) en meer profijt verkrijgen van het gratis zonlicht waren de drijfveren. Op dit moment is de discussie internationaal losgebarsten wat we toch met die zomertijd aan moeten. Handhaven? Afschaffen? Zegt ú het maar… Wegen al die voordelen nog op tegen de nadelen? Die voordelen zijn inmiddels wel bekend lijkt me. Maar wat zijn de nadelen van de tijd aanpassen nou precies? Het bio ritme van mens en dier. Voorjaarsmoeheid door dat ene uurtje? En, is er inderdaad minder melk te melken?
Vandaag de dag is zo goed als iedereen wel met het milieu begaan. Zuinig aan met energie en allemaal aan de windenergie en/of zonnepanelen in plaats van de fossiele energie blijven gebruiken. Was dat ‘zuinig aan met energie’ ook niet de insteek indertijd om de zomertijd weer in te stellen? Waarom zouden we het nu dan afschaffen? Wanneer we nu alleen maar duurzame energie zouden gebruiken is het argument ‘zuinig aan met energie’ een stuk minder belangrijk. Dan zijn we namelijk schoon en duurzaam bezig. We zitten op dit moment echter nog midden in de energietransitie en zijn nog lang niet op het punt aangekomen dat alle energie duurzaam is. De wintertijd en de zomertijd mogen daarom van mij nog wel even blijven. Eind oktober gaat de klok weer/nog achteruit. Kan ik eindelijk een uur langer slapen, of was het nou korter?
-
19 mei 2022Waterstofbedrijven bieden volop beleggingskansenDoor: Evertjan van Roekel
Groene waterstof is vooralsnog geen direct rendabele investering, maar energiebedrijven die waterstof(technologie) ontwikkelen zijn een goede belegging voor de toekomst. Technologische innovatie kan beleggers in waterstofbedrijven hoge rendementen opleveren door een stijging van de aandelenkoers. Bovendien financieren zij een veelbelovende duurzame energietechnologie.
[Lees meer...] -
16 mei 2022Waterstofaandelen en -obligaties: risico's en kansenDoor: Sander van Zijl
Groene waterstof ontpopt zich als een belangrijke duurzame energiebron. Steeds meer bedrijven richten zich op de productie en ontwikkeling ervan. Waterstofaandelen bieden veel groeipotentieel. De technologie staat echter nog in de kinderschoenen, dus het rendement kan op korte termijn tegenvallen. Obligaties zijn een vastrentend alternatief.
[Lees meer...]