-
17 maart 2021
We gebruiken minder energie, en duurzame stroom wint het van kolen
Ondanks de wereldwijde ontwrichting blijft het klimaat baat hebben bij de pandemie. In Nederland verbruikten we in het tweede kwartaal 1,8 miljard kilowattuur minder elektriciteit. Ook is de productie van duurzame stroom nu groter dan die van vervuilende stroom uit kolen. Dat blijkt uit de nieuwste energiecijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.
Het elektriciteitsverbruik in het tweede kwartaal lag 7 procent lager dan in 2019. De coronacrisis speelde hierbij een belangrijke rol: de industrie lag bijvoorbeeld plat en kantoren waren dicht. Ondanks het hogere elektriciteitsverbruik thuis, blijkt het totale verbruik toch lager te liggen. Dat de industrie klappen kreeg, blijkt ook uit andere recente CBS-cijfers: de productie van deze sector daalde in juli met 6 procent.
Steenkool gaat ten onder
Aan de productiekant is er ook goed nieuws: de hoeveelheid elektriciteit uit steenkool daalde hard sinds het begin van de pandemie. Ondertussen neemt de opwek van duurzame elektriciteit gestaag toe. Mogelijk speelt het lagere verbruik ook een rol: een steenkoolcentrale kan stilgelegd worden bij mindere vraag, terwijl duurzame productie meer afhankelijk is van zon en wind dan van de vraag.
In het eerste halfjaar produceerde Nederland maar 4 miljard kilowattuur aan kolenstroom, terwijl dat vorig jaar nog 11 miljard was. Inmiddels is kolenenergie nog maar vier procent van de totale energiemix in Nederland. Hernieuwbare stroom (inclusief biomassa) is goed voor meer dan 25 procent. Het grootste gedeelte van de Nederlandse stroom komt voorlopig nog steeds uit aardgas: ruim 65 procent.
Het is nog onzeker of het lagere energieverbruik de rest van het jaar, en in de toekomst, blijft. Wel zal het aandeel hernieuwbare stroom blijven groeien, en het aandeel kolen dalen; in 2030 moeten alle Nederlandse kolencentrales immers gesloten zijn. Covid-19 speelt hoogstwaarschijnlijk een belangrijke rol in de daling van de energievraag. Als er een vaccin komt en mensen mogen weer werken, dan zal het elektriciteitsverbruik stijgen. Toch zullen er meer mensen thuis blijven werken. Adviesbureau DNV GL vermoedt dat de CO2-uitstoot in Nederland nooit meer op het nivueau van 2019 komt.
Bron: Duurzaam Bedrijfsleven
-
19 mei 2022Waterstofbedrijven bieden volop beleggingskansenDoor: Evertjan van Roekel
Groene waterstof is vooralsnog geen direct rendabele investering, maar energiebedrijven die waterstof(technologie) ontwikkelen zijn een goede belegging voor de toekomst. Technologische innovatie kan beleggers in waterstofbedrijven hoge rendementen opleveren door een stijging van de aandelenkoers. Bovendien financieren zij een veelbelovende duurzame energietechnologie.
[Lees meer...] -
16 mei 2022Waterstofaandelen en -obligaties: risico's en kansenDoor: Sander van Zijl
Groene waterstof ontpopt zich als een belangrijke duurzame energiebron. Steeds meer bedrijven richten zich op de productie en ontwikkeling ervan. Waterstofaandelen bieden veel groeipotentieel. De technologie staat echter nog in de kinderschoenen, dus het rendement kan op korte termijn tegenvallen. Obligaties zijn een vastrentend alternatief.
[Lees meer...]